Je bevindt je hier:

Masterclass Medialogica vo

De informatie vliegt ons om de oren in onze gedigitaliseerde wereld. Media hebben veel invloed op de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? In de interactieve Masterclass Medialogica ontrafelen scholieren de mechanismen die schuilgaan achter grote mediagebeurtenissen en hoe ze zo de publieke opinie beïnvloeden.

Boek direct deze workshop

Medialogica in actie

Naast het slapen en werken, besteden we veel tijd voor de televisie, achter een laptop of met onze neus in onze telefoon. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid en bepalen in grote mate ons wereldbeeld. Maar zijn onze bronnen eigenlijk wel betrouwbaar? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op ons handelen? 

Op basis van terugkerende vragen en thema’s in het televisieprogramma Medialogica, ontwikkelden experts van Beeld & Geluid en HUMAN een educatieve en interactieve les voor het voortgezet onderwijs. Daarin is aandacht voor de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek en media en hoe ze onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloeden.

In de masterclass gaan leerlingen in groepjes als onderzoeksjournalisten aan de slag met het analyseren van een grote gebeurtenis in het nieuws. Ook gaan we in gesprek over onze eigen rol en de kracht van de publieke opinie. Zo leren leerlingen hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg.

Docenten over deze workshop

"De workshop heeft in korte tijd de ogen geopend en meer inzicht geboden in de invloed van media op het publiek."

Thema's

Aan de hand van de thema’s media en ethiek, beeldvorming en mediahypes worden de mechanismen van medialogica ontrafeld.

 • Mediahypes
  In de Masterclass Medialogica: Mediahypes ontdekken scholieren hoe een aangespoelde bultrug kon uitgroeien tot een mediahype. Hoe ontstaat een mediahype en welke gevolgen kan het hebben?
   
 • Media en ethiek
  In de Masterclass Medialogica: Media en ethiek gaan we in gesprek over privacy en de ethische grenzen van media, publiek en instanties. Dit doen we aan de hand van een vermissingszaak die veel media-aandacht kreeg. Wat betekent het voor de privacy van slachtoffers en nabestaanden als Nederland in de ban raakt van een vermissing?
   
 • Beeldvorming en (oorlogs)conflicten
  Het vertrekpunt van deze masterclass is de berichtgeving over en tijdens de dekolonisatieoorlog in het voormalig Nederlands-Indië (1945-1949). Tijdens de masterclass brengen we heden en verleden samen en analyseren leerlingen een historische gebeurtenis vanuit het perspectief van media. Daarbij staan we in het bijzonder stil bij de beeldvorming die ontstaat tijdens een conflict, de kracht van propaganda en de meerwaarde van meerdere perspectieven op gebeurtenissen. Deze masterclass is ontwikkeld in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSB Fonds en Fonds 1818

Icon Masterclass Medialogica

Praktische informatie

 • Geschikt voor: VO leerlingen
 • Prijs:225 per groep (workshop op locatie: bijkomende reiskosten)
 • Locatie: deze masterclass is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
 • Duur: 1,5 uur
 • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
 • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

De Masterclass is te combineren met een rondleiding door het depot.

Download de handleiding
leerlingen voortgezet onderwijs mediamuseum beeld geluid

Combineer met bezoek nieuw mediamuseum

Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In dit gloednieuwe museum van Beeld & Geluid ontdek je de invloed van media op jou en andersom. Uiteraard kun je een Mediaworkshop voor jouw klas combineren met een bezoek aan het Mediamuseum. De entree voor het museumbezoek is dan €107,50 per groep (max. 30 leerlingen). Enkel het museum bezoeken? Kan natuurlijk ook. Dan zijn de kosten €215,- per groep (max. 30 leerlingen).

Boek deze workshop

Overtuigd? Boek dan direct deze workshop via ons aanmeldformulier. Hier reserveer je simpel en snel de beste workshops voor je klas.

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilevrsum of Den Haag te komen, dan kunnen wij een programma op locatie verzorgen. Hiervoor rekenen wij €150,- reiskosten.
Gewenst programma
dagdeelkeuze
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
dagdeelkeuze 2
Tussen 10-12u
Tussen 13-15u
Gegevens aanvrager

Kom je er niet uit?

Dan staat ons team uiteraard voor je klaar. Neem contact met ons op via educatie@beeldengeluid.nl, dan helpen we je graag verder met al je vragen.