You are here:

Jeugdjournaalwedstrijd

Wil jij het nieuws van dichtbij meemaken, een bekende Nederlander interviewen of vooraan staan bij een groot evenement? Doe dan mee aan de NOS Jeugdjournaalwedstrijd. Als jij wint mag je een dag als verslaggever op pad met een cameraploeg van het Jeugdjournaal. Je kiest zelf waar je heen gaat en de reportage die je maakt wordt écht uitgezonden in het NOS Jeugdjournaal en komt op YouTube!

Je kunt meedoen met de Jeugdjournaalwedstrijd door zelf al een filmpje op te nemen en jouw verslaggeverstalenten te laten zien! Uit alle inzendingen selecteert een vakkundige jury tien finalisten. Kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen, maar het deelnameformulier mag alleen door ouders en leerkrachten worden ingevuld.

Bekijk alle inzendingen op ons wedstrijdkanaal op YouTube. Voor vragen over de wedstrijd of deelname kun je terecht bij jeugdjournaal@beeldengeluid.nl.

Winnaar van de Jeugdjournaalwedstrijd 2018 Julian Schimmel (11 jaar) werd voor één dag razende reporter voor het Jeugdjournaal!

Meedoen?

Stap 1: Lees de opdracht
Stap 2: Neem het filmpje op en houd je hierbij aan de opdracht.
Stap 3: (Ouders) upload het filmpje naar YouTube.
Stap 4: (Ouders) verzend per kandidaat een deelnameformulier. Op het formulier wordt gevraagd naar de YouTube-link van het filmpje.

Meld je aan

Planning

Maandag 11 maart Start inschrijving
Zondag 17 maart Masterclass met Youssef Abjij en Tamara Seur
Zondag 24 maart Masterclass met Bart Tuinman en Malou Petter
Vrijdag 5 april   Deadline inzendingen
Dinsdag 9 april Bekendmaking finalisten
Zondag 14 april Finalistenopdracht bij de NOS

Opdracht 2019:

1. Zoek een onderwerp in je eigen omgeving waarvan jij denkt: dit moeten kinderen in de rest van het land weten. Hebben jullie last van hondenpoep in de straat, is er een nieuwe rage op school, doe je mee aan een belangrijke wedstrijd of is er iets anders wat je bezighoudt? Kies één onderwerp uit waarmee je aan de slag gaat.

Jeugdjournaalverslaggevers Lucas van de Meerendonk en Malou Petter geven je een paar interviewtips!

2. Maak over dit onderwerp een kort filmpje (maximaal 1 minuut), waarin:

  • Je vertelt hoe je heet en waar je bent.
  • Je vertelt wat er aan de hand is. (Laat dat ook zien als het kan).
  • Je iemand interviewt over dit onderwerp (dat mag ook gewoon je moeder, broer of een vriendin zijn).
  • Je het filmpje duidelijk afsluit.

3. Het maakt niet uit waarmee je de opnames maakt. Dat kan bijvoorbeeld met je eigen telefoon. Maar je mag ook anderen vragen om je te helpen. Zorg er wel voor dat je goed te zien en te horen bent in het filmpje, want alleen dan kan de jury beoordelen of je talent hebt als verslaggever.

In de klas

Wil je als docent ook in de klas aandacht besteden aan het werk van een verslaggever en interviewen? Wat leuk! We helpen je graag een eindje op weg met deze lesbrief met tips en opdrachten voor de leerlingen om zelf een reportage te maken. 

Bekijk de lesbrief