Je bevindt je hier:

5Dcultuur

Ben je geïnteresseerd in het behouden en bevorderen van het rijke Europese culturele erfgoed op een digitale en duurzame manier? Het 5Dculture-project verrijkt het aanbod van Europese 3D-digitale culturele erfgoedobjecten en stimuleert het hergebruik van dit erfgoed in verschillende domeinen, waaronder in onderwijs, toerisme en culturele en creatieve sectoren.

Ben je geïnteresseerd in het behouden en bevorderen van het rijke Europese culturele erfgoed op een digitale en duurzame manier? Het 5Dculture-project verrijkt het aanbod van Europese 3D-digitale culturele erfgoedobjecten en stimuleert het hergebruik van dit erfgoed in verschillende domeinen, waaronder in onderwijs, toerisme en culturele en creatieve sectoren.

Grafisch logo van het project 5DCulture

Het project levert hoogwaardige 3D-inhoud door bestaande datasets die zich richten op onderwerpen als mode, archeologie en architectuur uit de collecties van partners te identificeren en mee te nemen.Deze collecties hebben een centrale plaats in het brede culturele erfgoed van Europa. Ook worden binnen het project verschillende hergebruik scenario's ontwikkeld waarbij wordt getoetst hoe ze kunnen worden toegepast in de volgende domeinen: 

  • Modecollecties - het verkennen van de mogelijkheden voor een interessante en meeslepende museumervaring voor mode-erfgoed 
  • Archeologische 3D-inhoud - het optimaliseren van de ervaring van bezoekers van archeologische monumenten door de verschillende 3D-toepassingen te evalueren en de waarde die deze hebben voor verschillende sectoren zoals toerisme, onderwijs, gaming, kunst, behoud en erfgoedbeheer 
  • Historische gebouwen en stadsgezichten - Scenario's, inhoud en tools bieden voor het ontwikkelen van 3D-gerelateerde toepassingen, met name voor historische gebouwen en stadsgezichten voor virtueel cultureel toerisme, onderzoek en onderwijs. 

Het project vergemakkelijkt niet alleen het beheer, de verrijking en het hergebruik van 3D-inhoud, maar zet ook een reeks digitale technologieën en tools in, zoals relevante AI en semantische technologieën, en creëert en promoot materialen en activiteiten voor capaciteitsopbouw. Deze materialen zullen culturele erfgoedinstellingen voorzien van de nodige kennis en vaardigheden voor een breder hergebruik van hun 3D-culturele objecten, wat leidt tot sociaal en economisch duurzame resultaten. 

Het consortium bestaat uit zeer bekwame organisaties die op de hoogte zijn van de principes en strategie van de nieuwe dataspace voor cultureel erfgoed. De partners hebben verschillende expertisegebieden binnen  alle projectonderdelen  en zijn daardoor in staat  om de projectdoelstellingen succesvol te behalen. Het 5Dculture-project is een belangrijke initiatief om het Europese culturele erfgoed in het digitale tijdperk waarin we nu leven te behouden en te stimuleren Het project heeft de potentie om de manier waarop we ons cultureel erfgoed ervaren en ermee omgaan naar een hoger niveau te tillen. 

Beeld & Geluid onderzoekt hoe 3D-content van modecollecties kan worden gebruikt om een interactieve museumervaring te ontwikkelen. Een van de strategieën die wordt toegepast is het creëren van virtuele paskamers, waarbij augmented reality (AR) technologieën worden gebruikt om 3D-modellen van modecollecties zoals schoenen te tonen. Hierdoor kunnen bezoekers op een immersieve manier met de collectie omgaan, waarbij ze worden ondergedompeld in een nieuwe realiteit. Daarnaast zal Beeld & Geluid social VR gebruiken om virtuele tentoonstellingen te creëren die de collecties van meerdere musea omvatten en bezoekers een eenduidige ervaring bieden. Dit scenario laat zien hoe bestaande gedigitaliseerde 3D-kledingstukken op innovatieve manieren kunnen worden hergebruikt om de museumervaring te verbeteren, vooral in combinatie met nieuwe technologieën.

Partners

IN2 Digital Innovations Gmbh (IN2), The Coordinator, Stichting Europeana (EF), European Fashion Heritage Association (EFHA), Time Machine Organisation (TMO), Connecting Archaeology And Architecture In Europe (Carare), Inception Srl (Inception), Fondazione Bruno Kessler (FBK), Stichting Centraal Museum (CMU), Universidad De Jaen (Uja-iuiai), The Discovery Programme Centre For Archaeology And Innovation Ireland (Discovery), Stichting Nederlands Instituut Voor Beeld En Geluid (NISV), Arctur Racunalniski Inzeniring Doo (Arctur)

 

Logo van Twin it in zwart/wit

Twin it!

Bij Twin it! streven we ernaar om vooruitstrevende en hoogwaardige voorbeelden van Europa's cultureel erfgoed te verzamelen en tentoon te stellen in 3D-vorm. Door de inspanningen van 5DCulture draagt dit bij aan de totstandkoming van een gemeenschappelijke Europese dataruimte voor cultureel erfgoed. Dit initiatief ondersteunt tevens de doelstellingen zoals vastgelegd in de aanbeveling van de Europese Commissie uit 2021.