Je bevindt je hier:

Data als Kans

Ben jij onderzoeksjournalist? Wil jij je toepasbare kennis over ‘multimediale’ zoektechnologie en artificiële intelligentie vergroten? Dan is ‘Data als Kans’ iets voor jou. Data als Kans is een uniek programma voor onderzoeksjournalisten. De cursusreeks focust op hoe journalisten grootschalige multimediale databronnen kunnen benutten in hun research. Het traject bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus. Data als Kans vindt plaats bij Beeld en Geluid Den Haag.

Campagnebeeld Data als Kans

Data als Kans: onderzoeksjournalistiek op basis van grootschalige multimediale databronnen 

De onderzoeksjournalist(iek) staat voor bijzondere uitdagingen. Tijd en geld voor diepgravende en geduldige journalistieke onderzoeken zijn vaak schaars en tegelijkertijd wordt de (technische) onderzoeksomgeving zowel grenzelozer als complexer, met een spectaculair groeiende hoeveelheid data. Een onderzoeksjournalist moet van veel markten thuis zijn. De journalistieke (ambachtelijke) vaardigheden en nieuwsgierigheid, blijven de basis van een goed verhaal, maar dat verhaal is zelden meer te construeren en rond te maken zonder een duik in een veelheid van digitale documenten, media en data.

Wat is Data als Kans?

Data als Kans is een cursusreeks voor onderzoeksjournalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media. Deelnemers hebben een drive om binnen hun redacties het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. De reeks bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus.

Wat leer je in de cursusreeks Data als Kans?

Na afronding van het programma begrijp je de mogelijkheden en beperkingen van state-of-the-art multimedia zoektechnieken en het gebruik van artificiële intelligentie hierbij; je leert methoden en technieken om deze data te analyseren, interpreteren, visualiseren en vertalen naar nieuwswaarde en kun je aan de hand van cases opgedane kennis en vaardigheden vertalen naar de beroepspraktijk en eventueel een publicatie.

Je verwerft de kennis en vaardigheden om binnen de organisatie waar je voor werkt de meerwaarde van datagedreven onderzoek aan de dag te leggen. Je kunt aan anderen duidelijk maken hoe datagedreven onderzoek ingezet kan worden en welke methoden, tools en vaardigheden daarbij nodig zijn.

Opbouw programma

Het curriculum bestaat uit een kick-off en vijf modules verspreid over drie maanden. Iedere module bestaat uit een theoretisch deel dat plenair aangeboden wordt, en een praktisch deel dat individueel en in groepen uitgevoerd wordt.

Kick-off Informeel kennismaken
8 september 2021

9.00-17.30 Informele kennismaking bij Beeld en Geluid Den Haag met afsluitende borrel.

Module 1 Op zoek naar data
22 september 2021

Trainer: Yordi Dam, (LocalFocus)

 

Gastspreker is mogelijk: Jerry Vermanen (Pointer)

9.30-16.30

Kennis over hoe, waar en op welke manier (open) data ligt opgeslagen.
Kennis over hoe deelnemers bij bronhouders gegevens op kunnen vragen op basis van een onderzoeksvraag, en hoe ze door middel van crowdsourcing zelf data kunnen verzamelen.
Module 2 Verhalen vertellen met data
6 oktober 2021

Trainer: Yordi Dam, (LocalFocus)

 

Gastspreker is mogelijk: Yael de Haan (Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie, Hogeschool Utrecht)
9.30-16.30 Kennis over data-analyse (het vinden van verhalen in datasets) en het visueel presenteren van cijfers voor journalistieke publicaties.
Module 3 Benutten van multimediale bronnen
20 oktober 2021

Trainers: Roeland Ordelman en Johan Oomen (Beeld en Geluid)

 

Gastspreker: Team Clariah 
9.30-16.30

Kennis over specifieke kenmerken van multimedia bronnen, de rol van Kunstmatige Intelligentie in dit domein. Kennis over ‘tool en data criticism’ en de relevantie voor journalistiek.

Module 4A Misinformatie en Open source intelligence

3 november 2021

Trainer: Annique Mossou (Bellingcat)

Module 4B

Hands on Misinformatie en Open source intelligence
17 november 2021

Trainers: Annique Mossou en Foeke Postma (Bellingcat)

 

Gastsprekers zijn: Wim Zwijnenburg, werkzaam bij PAX en Environmental OSINT-expert en Michael Colborne, freelance journalist en extreem rechts-expert

9.30-16.30 Kennis over hoe geavanceerde zoekmethoden gebruikt kunnen worden om publiek beschikbare online bronnen te vinden. Het toepassen van open source-technieken op een specifiek journalistiek onderzoek of het eigen interessegebied van een journalist.
Module 5 Eindpresentatie en ontwikkelingsplan
24 november 2021 Zicht krijgen op de eigen vorderingen en die van andere deelnemers en vormgeven aan de verdere ontwikkeling (individueel en in het netwerk).

De reeks bijeenkomsten wordt afgesloten met een reünie/nieuwjaarsborrel op 13 januari 2022.

Selectie

Het programma richt zich op journalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media met enige jaren ervaring en een drive om binnen hun redactie het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzonder journalistieke producties te maken. We zijn op zoek naar deelnemers met:

  • een afgeronde universitaire of HBO-opleiding of een vergelijkbaar academisch werk- en denkniveau
  • een professionele nieuwsgierigheid om over de grenzen van de eigen werkcontext en vraagstukken te kijken en nieuwe werkwijzen uit te proberen

Om in aanmerking te komen voor deelname voldoe je aan deze criteria. Je bent:

  • ambitieus en hebt de passie en potentie om verandering en vernieuwing in de journalistieke sector te verwezenlijken.
  • bereid om genereus om te gaan met eigen netwerk en diensten ten behoeve van de onderzoeksjournalistiek.
  • leergierig en bereid om standpunten, meningen en mentale modellen ter discussie te stellen en je handelingsrepertoire uit te breiden.
  • bereid een actuele case voor te stellen waaraan je momenteel werkt of van plan bent om aan te gaan werken.
  • bereid werk te publiceren dat voortkomt uit je deelname aan Data als Kans.

Verder heb je voldoende tijd om het programma te volgen en met inzet en toewijding deel te nemen aan alle bijeenkomsten.

Aanmelding

Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Deelnamekosten

De kosten bedragen € 495 (ex. btw) per deelnemer. Je kan de deelnemerskosten dekken door een Beurs Expertisebevordering aan te vragen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer informatie

De cursussen vinden plaats bij Beeld en Geluid Den Haag: Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag

In de informatiebrochure staat alles over Data als Kans. Mocht je vragen hebben, stuur een mail naar data-als-kans@beeldengeluid.nl.

Wil je op de hoogte gehouden worden over Data als Kans of soortgelijke initiatieven? Laat je gegevens achter op dit formulier.

Data als Kans wordt gerealiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Beeld en Geluid Den Haag, Bellingcat en LocalFocus en mogelijk gemaakt door het Stimuleringfonds voor de Journalistiek.