Je bevindt je hier:

Podcastserie: persvrijheid belicht

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken presenteert Beeld & Geluid in Den Haag in samenwerking met Nederlandse Vereniging van Journalisten, Persvrijheidsfonds, NDP Nieuwsmedia, Justice & Peace Nederland een serie van 3 podcasts. De podcastserie wordt gepresenteerd door Merel Wielaert in aanloop naar de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei.

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken presenteert Beeld & Geluid in Den Haag in samenwerking met Nederlandse Vereniging van Journalisten, Persvrijheidsfonds, NDP Nieuwsmedia, Justice & Peace Nederland een serie van 3 podcasts. De podcastserie wordt gepresenteerd door Merel Wielaert in aanloop naar de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei.

Podcastserie persvrijheid belicht banner

Beeld: Emanuele Del Rosso

Podcast 1

De Persvrijheidsmonitor

Publicatiedatum: 19 april

De jaarlijkse Persvrijheidsmonitor geeft een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De database Persvrijheidsmonitor wordt steeds aangevuld met nieuwe concrete voorvallen. Jaarlijks op 3 mei wordt de persvrijheidsmonitor gepresenteerd op de Dag van de Persvrijheid.

Met Tarlach McGonagle (Senior lecturer & researcher at Institute for Information Law (IViR), University of Amsterdam) is co-auteur van de Persvrijheidsmonitor. De tweede gesprekspartner is Shirley Haasnoot, freelance journalist en correspondent van Reporters Without Borders. In deze podcast bespreken we de ontwikkelingen van afgelopen jaar, nationaal en internationaal. Wat valt op, wat zijn de trends en veranderingen, waar gaan we naar toe?

Podcast 2

De vrijheid van cartoonisten en muurschilders (Engels gesproken)

Publicatiedatum: 26 april

Presentator Merel Wielaert gaat in gesprek met cartoonisten Emanuele del Rosso (European Cartoon Award) en Tjeerd Royaards (The Cartoon Movement) en de Philippijnse activistische muurschilder A.G. Politieke cartoons en de makers werken op het scherpst van de snede. Wat motiveert ze, wat willen ze bereiken? Ze krijgen te maken met kritiek en bedreigingen en soms zelfs vervolging. Hoe werkt de kracht van de visuele grap? Waar krijgen makers mee te maken? Is het voor muurschilders anders dan voor cartoonisten?

I.s.m. Justice & Peace Nederland.

Podcast 3

Persvrijheidslezing 2024

Publicatiedatum: 3 mei

De jaarlijkse persvrijheidslezing heeft dit jaar de vorm van een podcast gesprek van presentator Merel Wielaert met John Morijn, Bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen -  Rijksuniversiteit Groningen en Fellow in Law and Public Policy and Visiting Professor in International and Public Affairs - Princeton University. John Morijn gaat in op de situatie in Europa, onder meer de recente politieke ontwikkelingen in Polen en Hongarije en de wijze waarop die zich weerspiegelen in de media instituties en persvrijheid. En we praten over het risico van normalisering door onzuiver woordgebruik in de journalistiek.

 

Haagse Vrijheidsweken

Elk jaar staan we op 5 mei stil bij onze vrijheid én de onvrijheid elders in de wereld. Vrijheid is kostbaar en nooit vanzelfsprekend en moet dus continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan tientallen Haagse instellingen in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de handen ineen tijdens de Haagse Vrijheidsweken.

Merel Wielaert

Over Merel Wielaert

Merel Wielart is Radio1 presentatrice van Vroeg! Van BNNVARA. Je kunt haar ook kennen van NPO Radio FunX en de TopiX Podcast met verdieping van trending nieuws, maatschappelijke thema's en persoonlijke verhalen.