Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Winter School for Audiovisual Archiving 2020

De Winter School for Audiovisual Archiving is een jaarlijkse vierdaagse training, speciaal voor audiovisuele collectiehouders en archivarissen. Tijdens de Winter School krijgen deelnemers de praktische kennis aangereikt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren.

De Winter School for Audiovisual Archiving is een jaarlijkse vierdaagse training, speciaal voor audiovisuele collectiehouders en archivarissen. Tijdens de Winter School krijgen deelnemers de praktische kennis aangereikt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren.

WInter School 2019 | Foto: Sebastiaan ter Burg

Het heeft me jaren gekost om de kennis over preservering op te doen die ook in de workshop aan bod kwam. Het was een waar genoegen om issues rondom preservering zo goed uitgelegd te krijgen. ~ deelnemer 2019Inschrijven

Dit jaar vindt alweer de vijfde editie van de Winter School in Hilversum plaats: van dinsdag 13 januari tot en met vrijdag 17 januari 2020. De inschrijving is inmiddels gesloten. Interesse in deelname in 2021? Laat je gegevens achter op dit formulier.

Terug naar de basis

De Winter School start bij de basis van de digitale bewaring van AV-materialen en sluit af met het helder krijgen van je eigen inzichten en het beleid op het gebied van preservering. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • plannen van digitale preservering
  • digitale duurzaamheid en de risico's die erbij komen kijken
  • toepassen van het OAIS-model voor audiovisuele collecties 
  • instroom en acquisitie
  • bestandsformaten en datamanagement
  • dataopslag en migratie

Tijdens de cursusdagen wordt de theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden, oefeningen en korte, leerzame bezoeken aan de opslag- en digitaliseringsfaciliteiten van Beeld & Geluid. Gelegen in het hart van het Nederlandse omroeplandschap beschikken we over een state-of-the-art infrastructuur die we de deelnemers niet willen onthouden.

Praktijk

Op de vierde dag van de Winter School staan diverse toepassingen centraal die de verwerking van audiovisueel materiaal ondersteunen. Ideaal om het geleerde gelijk in de praktijk te brengen. Ook is er voldoende de tijd om te netwerken met de gevarieerde groep van Nederlandse en internationale deelnemers van de Winter School.

 

Dit is wat Ana Ribeiro, een van de deelnemers van vorig jaar, na afloop van het evenement zei:

The Winter School was an amazing opportunity to consolidate concepts and understand an overall approach to digital preservation of audiovisual collections when for instance we are first faced with choosing the best storage solutions bearing in mind the very specific needs of our assets.

Winter School deelnemers 2019

Programma

Op dit moment wordt het programma van de Winter School ingevuld en vormgegeven.

De gastsprekers die we dit verwelkomen zijn:

  • Jonáš Svatoš (Hoofd van het Digital Laboratory van het Filmarchief Národní, Praag, Tsjechië)
  • Lucy Wales (Digital Preservation en Data Manager, British Film Institute (BFI) in Londen, VK), en
  • Marjolein Steeman, Senior Media Manager Optimalisatie (Beeld & Geluid)
Webinars gastsprekers

Webinars

De presentaties van de drie gastsprekers zijn voor iedereen online te volgen als live gestreamde webinar. Onze gastsprekers vertellen over hoe zij binnen hun organisaties omgaan met specifieke uitdagingen op het gebied van preservering. 

Bekijk de webinars

Doelgroep en voertaal

De Winter School is ontwikkeld voor professionals die audiovisuele archiefcollecties beheren. Het maximale aantal deelnemers is 15. We maken een selectie op basis van motivatie en achtergrond. Per organisatie kan slechts een persoon deelnemen. Omdat we een internationaal gezelschap de kans willen geven om deel te nemen, is Engels de voertaal van de training. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over het taalniveau.

Waar en wanneer

De training wordt gehouden op 14, 15, 16 en 17 januari 2020. De trainingslocatie is het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Hilversum is eenvoudig te bereiken met de trein.

Deelnamekosten

De deelnamekosten zijn €1.250,- per persoon (exclusief 21% btw). Dit is inclusief al het trainingsmateriaal, lunches tijdens de trainingsdagen en een diner op de tweede avond. Hotelovernachtingen en reiskosten zijn niet bij de deelnamekosten inbegrepen. Mocht het nodig zijn kunnen we je helpen bij het vinden van geschikte accommodatie.

Beeld & Geluid verleent geen financiële ondersteuning voor deelname. Wel houden we twee plekjes vrij voor deelnemers aan het Digital Preservation Coalition’s Leadership Programme. Voor meer info kan je contact opnemen met mevr. Sharon McMeekin (Sharon.McMeekin @ dpconline.org).

Accommodatie

De volgende hotels zijn dicht bij de trainingslocatie. Neem contact op met het hotel voor boekingen. Als je assistentie nodig hebt bij het boeken van een accommodatie, neem dan contact met ons op per e-mail.

Contact

De inschrijving voor komende editie is inmiddels gesloten. Laat je gegevens op dit formulier achter om op de hoogte te blijven over toekomstige edities. Voor meer informatie over de training kun je contact met ons opnemen via winterschool @ beeldengeluid.nl.