You are here:

Winter School for Audiovisual Archiving 2020

De Winter School for Audiovisual Archiving is een jaarlijkse vierdaagse training, speciaal voor audiovisuele collectiehouders en archivarissen. Tijdens de Winter School krijgen deelnemers de praktische kennis aangereikt om een preserveringsplan voor hun audiovisuele collecties te ontwerpen en uit te voeren.

WInter School 2019, Foto: Sebastiaan ter Burg

Inschrijving is gestart

Dit jaar vindt alweer de vijfde editie van de Winter School in Hilversum plaats: van dinsdag 13 januari tot en met vrijdag 17 januari 2020. De inschrijving is inmiddels gestart. Je kan je aanmelden tot en met 22 november 2019.

Terug naar de basis

De Winter School start bij de basis van de digitale bewaring van AV-materialen en sluit af met het helder krijgen van je eigen inzichten en het beleid op het gebied van preservering. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • plannen van digitale preservering
  • digitale duurzaamheid en de risico's die erbij komen kijken
  • toepassen van het OAIS-model voor audiovisuele collecties 
  • instroom en acquisitie
  • bestandsformaten en datamanagement
  • dataopslag en migratie

Tijdens de cursusdagen wordt de theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden, oefeningen en korte, leerzame bezoeken aan de opslag- en digitaliseringsfaciliteiten van Beeld en Geluid. Gelegen in het hart van het Nederlandse omroeplandschap beschikken we over een state-of-the-art infrastructuur die we de deelnemers niet willen onthouden.

Praktijk

Op de vierde dag van de Winter School staan diverse toepassingen centraal die de verwerking van audiovisueel materiaal ondersteunen. Ideaal om het geleerde gelijk in de praktijk te brengen. Ook is er voldoende de tijd om te netwerken met de gevarieerde groep van Nederlandse en internationale deelnemers van de Winter School.

Het heeft me jaren gekost om de kennis over preservering op te doen die ook in de workshop aan bod kwam. Het was een waar genoegen om issues rondom preservering zo goed uitgelegd te krijgen. ~ deelnemer 2019

Programma

Op dit moment wordt het programma van de Winter School vormgegeven. Binnenkort zullen we officieel aankondigen wie de gastsprekers zijn. 

Dit is wat Ana Ribeiro, een van de deelnemers van vorig jaar, na afloop van het evenement zei:

The Winter School was an amazing opportunity to consolidate concepts and understand an overall approach to digital preservation of audiovisual collections when for instance we are first faced with choosing the best storage solutions bearing in mind the very specific needs of our assets.

Doelgroep en voertaal

De Winter School is ontwikkeld voor professionals die audiovisuele archiefcollecties beheren. Het maximale aantal deelnemers is 15. We maken een selectie op basis van motivatie en achtergrond. Per organisatie kan slechts een persoon deelnemen. Omdat we een internationaal gezelschap de kans willen geven om deel te nemen, is Engels de voertaal van de training. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over het taalniveau.

Waar en wanneer

De training wordt gehouden op 14, 15, 16 en 17 januari 2020. De trainingslocatie is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hilversum is eenvoudig te bereiken met de trein.

Deelnamekosten

De deelnamekosten zijn €1.250,- per persoon (exclusief 21% btw). Dit is inclusief al het trainingsmateriaal, lunches tijdens de trainingsdagen en een diner op de tweede avond. Hotelovernachtingen en reiskosten zijn niet bij de deelnamekosten inbegrepen. Mocht het nodig zijn kunnen we je helpen bij het vinden van geschikte accommodatie.

Beeld en Geluid verleent geen financiële ondersteuning voor deelname. Wel houden we twee plekjes vrij voor deelnemers aan het Digital Preservation Coalition’s Leadership Programme. Voor meer info kan je contact opnemen met mevr. Sharon McMeekin (Sharon.McMeekin @ dpconline.org).

Accommodatie

De volgende hotels zijn dicht bij de trainingslocatie. Neem contact op met het hotel voor boekingen. Als je assistentie nodig hebt bij het boeken van een accommodatie, neem dan contact met ons op per e-mail.

Contact

De inschrijving voor komende editie is geopend. Je kan je aanmelden tot en met 22 November 2019. Voor meer informatie over de training kun je contact met ons opnemen via winterschool @ beeldengeluid.nl.

 

Heb je interesse om deel te nemen?