Je bevindt je hier:

DDR in beeld, geluid en druk

Het DDR-Museum organiseert samen met ons een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR.

Het DDR-Museum organiseert samen met ons een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR.

Muurschildering van auto die door de muur heen komt.

Het oostelijk deel van Duitsland was vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot 1989 een communistische dictatuur. Dit jaar is het al weer 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dat luidde het einde in van de DDR en de Koude Oorlog. Hoe was het leven onder het autoritaire regime? Het is een vraag die blijft boeien. Evenals de vraag of alles in de DDR wel zo beroerd was.

Het DDR-Museum organiseert samen met het Instituut Beeld & Geluid een thema-middag waarin de beelden in en over de DDR centraal staan. Zo duikt Eppo van Nispen (directeur van Beeld & Geluid) in de archieven en presenteert op zijn geheel eigen wijze bijzondere tv-en filmbeelden over de DDR.

Wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Hanco Jürgens neemt ons mee naar de slotfase van de DDR en de rol van de media daarin. Anja Fricke (zelf afkomstig uit Oost-Duistland) vertelt over de schoolboeken die in de DDR gebruikt werden om de jeugd te kneden tot ‘socialistisch mens’. 

Friso de Zeeuw (directeur DDR-Museum) vertelt aan de hand van beelden uit Brigadebücher over het wel en wee van industriearbeiders (m/v) in het gebied rond Bitterfeld. Guus Gonggrijp werkte in Dresden voor het propagandablad DDR-Revue. Over zijn hilarische belevenissen schreef hij een boekje. Daaruit leest hij een paar columns voor. De Trabi’s zorgen voor het muzikale element; zij vertolken enkele DDR-hits.

Verwacht geen zware middag; onze themabijeenkomsten kenmerken zich door lichtvoetige en toegankelijke presentaties van serieuze materie.