Businessmodellen voor cultuur
Het RECHARGE-project helpt cultuur- en erfgoedinstellingen met duurzame participatiemodellen en diversere financieringsstrategieën. Beeld & Geluid speelt hierin een actieve rol, onder andere met de Recharge Academy, een vierdaags programma gericht op duurzaamheid en maatschappelijke impact. In deze blog deel ik niet alleen meer over RECHARGE, maar ook over andere initiatieven van Beeld & Geluid die bijdragen aan een toekomstbestendig en betekenisvol erfgoedlandschap.
Het RECHARGE-project helpt cultuur- en erfgoedinstellingen met duurzame participatiemodellen en diversere financieringsstrategieën. Beeld & Geluid speelt hierin een actieve rol, onder andere met de Recharge Academy, een vierdaags programma gericht op duurzaamheid en maatschappelijke impact. In deze blog deel ik niet alleen meer over RECHARGE, maar ook over andere initiatieven van Beeld & Geluid die bijdragen aan een toekomstbestendig en betekenisvol erfgoedlandschap.

Clarote & AI4Media / Better Images of AI / Power/Profit / CC-BY 4.0
Binnen het team Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid zetten we ons in om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dat doen we voor erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten.
In deze blog zet ik de volgende activiteiten centraal:

Recharge Academy: duurzame participatiemodellen
Voor culturele professionals is er nu een unieke kans: de Recharge Academy. Dit vierdaagse programma van 3 t/m 6 juni biedt de mogelijkheid om innovatieve participatieve businessmodellen te verkennen en de duurzaamheid van je organisatie te vergroten. Door te focussen op maatschappelijke impact, helpt de Academy je om strategieën te ontwikkelen die jouw organisatie toekomstbestendig maken. Als marketeer in de culturele sector zie ik deze Academy als een belangrijke kans om nieuwe strategieën toe te passen en veranderingen te realiseren. De Academy is gratis toegankelijk en vindt plaats bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Toolkit voor het onderwijs
Onlangs ontwikkelde Beeld & Geluid de Watching Videos Like a Historian Toolkit. Ik zie deze toolkit als een krachtig middel om de brug te slaan tussen audiovisueel erfgoed en onderwijs. Het helpt docenten om historische beelden in te zetten voor mediawijsheid en kritisch denken – essentieel in tijden van desinformatie. Ook voor audiovisuele archieven is het waardevol om te zien hoe hun collecties op deze manier tot leven komen en een rol spelen in educatie.
Beeld & Geluid schreef eerder een blog over hoe audiovisuele collectiehouders hun collecties toegankelijk kunnen maken voor het onderwijs. Toen werd er nog gewerkt aan deze toolkit, nu is versie 1 beschikbaar. Feedback is welkom via dit formulier, zodat de toolkit verder verbeterd kan worden!
De toolkit is tot stand gekomen in samenwerking met EuroClio, Europeana, Fundacja Centrum Cyfrowe and Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

AI4Culture Congres
Op 10 maart organiseert Beeld & Geluid het AI4Culture congres in Hilversum, als afsluiting van het AI4Culture-project. Tijdens dit evenement duiken we in concrete voorbeelden van hoe AI-tools de erfgoedsector kunnen ondersteunen, maar ook welke uitdagingen er nog liggen. Wat dit congres extra interessant maakt, is dat het de resultaten en inzichten van de afgelopen projecten nu eindelijk zichtbaar worden.
AI4Culture ontwikkelde een centrale hub met AI-tools, datasets en trainingsmaterialen om collectiebeheer, datakwaliteit en zichtbaarheid van cultureel erfgoed te verbeteren. Beeld & Geluid speelde hierin een sleutelrol, leidde de ontwikkeling van gebruikersverhalen, evalueerde het platform en droeg bij aan richtlijnen en trainingsmaterialen.
VIEW Magazine: archive television
Onlangs verscheen er een nieuw nummer van VIEW Magazine, het online tijdschrift over Europese televisiegeschiedenis en cultuur. In dit speciale nummer wordt onderzocht hoe algoritmische curatie de manier waarop we televisiearchieven beheren en toegankelijk maken beïnvloedt. Collega’s Roeland Ordelman, Mary Wigham en Rana Klein delen hun bijdrage over de ‘Similarity’ tool die onlangs is geïntegreerd in de Media Suite, en die onderzoekers helpt om gerelateerd beeldmateriaal in audiovisuele archieven te vinden. Gebruikers reageerden enthousiast en gaven interessante inzichten over hoe zij ‘gelijkenis’ ervaren. Deze tool biedt nieuwe mogelijkheden om hergebruik en verspreiding van beelden te analyseren.
TMG - Call for Papers
Hoe kunnen media-archeologie en digitale geesteswetenschappen (digital humanities) samen nieuwe perspectieven op mediageschiedenis bieden? Het speciale nummer Media Archaeology 2.0 van TMG – Journal for Media History onderzoekt de raakvlakken tussen deze vakgebieden en nodigt onderzoekers uit om bij te dragen. Interesse? Dien je abstract in vóór 1 mei 2025 en help de dialoog tussen media-archeologie en digitale geesteswetenschappen vorm te geven! Bekijk de volledige oproep en deadlines.

Podiumkunst.net: AI - Artistic Intelligence
Beeld & Geluid speelt een belangrijke rol binnen Podiumkunst.net door het digitaal toegankelijk maken van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed. Met onze expertise in archivering, digitalisering en het behoud van audiovisueel erfgoed, zorgen we ervoor dat de geschiedenis van de podiumkunsten bewaard blijft en een bron van inspiratie vormt voor de makers van morgen.
Nieuwsbrief Onderzoek & Erfgoed
Wil je meer weten over de projecten van Onderzoek & Erfgoed? Hou dan onze blogs in de gaten, meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijeenkomsten en activiteiten die we doen om onze collecties toegankelijk te maken voor onderzoek.