Je bevindt je hier:

Geslaagde editathon vooroorlogse muziek bij Beeld & Geluid

Deelnemers aan het werk op editathon. Foto: Jesse de Vos CC-BY-SA

Op zaterdag 14 juni organiseerde het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid een editathon over vooroorlogse Nederlandse muziek. Ruim 25 mensen verzamelden zich om gezamenlijk te schrijven aan Wikipedia-artikelen over de artiesten, platenlabels, dirigenten, orkesten en muziekgroepen uit de periode 1900-1940.

Een zeer diverse groep mensen verzamelde zich in het atrium van Beeld & Geluid. Verzamelaars, studenten muziekwetenschappen, vrijwilligers van Beeld & Geluid, historici en een aantal Wikipedianen waren op de uitnodiging afgekomen. De dag werd geopend met een enthousiasmerend verhaal over de vruchten die de samenwerking van Beeld & Geluid en Wikimedia Nederland afwerpt en de mogelijkheden van het platform Wikipedia. Niet alleen is het een platform met een enorm bereik, ook is het een gemeenschap van vrijwilligers die gezamenlijk de artikelen steeds verbeteren en uitbreiden.

Tijdens de dag werden lijsten aangeleverd met daarin suggesties voor onderwerpen voor artikelen die nog niet bestaan op Wikipedia. De lijsten zijn samengesteld op basis van een grote collectie 78-toeren platen die de afgelopen maanden zijn gedigitaliseerd bij Beeld & Geluid.

Na een korte introductiecursus over het editen van artikelen op Wikipedia gingen deelnemers aan de slag, begeleid door enthousiaste vrijwilligers van Wikimedia Nederland. Er waren boeken en andere bronnen ter beschikking vanuit de bibliotheek van Beeld & Geluid. Tijdens de pauzes was er gelegenheid om een expositie van muziekspelers en platenhoezen uit deze periode te bewonderen. Ook werd er een rondleiding gegeven door de objectendepots van Beeld & Geluid, mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van Beeld & Geluid.

Deelnemers krijgen een rondleiding door de depots. Foto: CC-0

Terwijl op de achtergrond The Ramblers en Lou Bandy hun liedjes ten gehore brachten werd er hard gewerkt door de deelnemers met als resultaat:

  • 25 mensen die een dag lang aan muziek-gerelateerde artikelen uit de periode 1900-1940 gewerkt hebben

  • 15 mensen hebben voor het eerst bijgedragen aan Wikipedia

  • De groep heeft in totaal 20 nieuwe artikelen gepubliceerd, waaronder een artikel over pianist en componist Tom Erich en violist en dirigent Nico Treep. Voor een volledige lijst kijk op de cursuspagina.

De dag werd afgesloten met een ouderwets gezellige borrel in de bar. Beeld & Geluid zal in de toekomst nog vaker aandacht besteden aan de 78 toeren platen collectie, wellicht met nog een schrijfbijeenkomst. De rode links in eerder genoemde lijsten laten zien dat er nog veel artikelen gewenst zijn om de vooroorlogse Nederlandse muziek in kaart te brengen op Wikipedia, maar met deze succesvolle dag is een eerste stap gezet. 

Wikimedia Nederland organiseert vaker editathons, houdt de website in de gaten voor meer informatie.

Meer foto's van de dag zijn hier te vinden.