Je bevindt je hier:

Frans Bromet in Beeld & Geluid

 

Takjes katoen, notitieblokken uit Pristina (Kosovo) en een CD van Jakob en de pijpvitters. Op het oog geen museumstukken, toch zijn deze objecten van 6 tot en met 13 november tentoongesteld in Beeld & Geluid. Normaal staan ze in een vitrine in Ilpendam, in het kantoor van film- en programmamaker Frans Bromet. Het weekend van 9 en 10 november staan Bromet en zijn films centraal in Beeld & Geluid. Ter ere van zijn werk verschijnt er een DVD-box in de Dutch Documentary Collection.

Niet alleen het groeiend aantal films van Bromet is indrukwekkend. Het is de persoonlijke stijl van zijn documentaire werk die hem bijzonder maakt. De thema’s zijn altijd herkenbaar. Het verhaal draait om de mens in zijn alledaagse omgeving. Bromet is persoonlijk aanwezig als cameraman en interviewer. Hij maakt zoals hij zelf zegt 'betrokken reportages'. Een stijl die hij begin jaren negentig heeft ontwikkeld. Het is dan ook niet vreemd dat hij van zijn ‘personages’ vaak een aandenken krijgt, dat Bromet vervolgens koestert.

De verhalen rondom deze verzameling komen in een Frans Bromet-filmweekend in Beeld & Geluid tot leven. Staand voor zijn vitrine leidt Bromet in een videobericht de films in. Zo inspireerde een brief uit 1918 tot de titel VeldpostMet Peter van Ingen was Bromet de eindredacteur van dit bekroonde programma (Nipkowschijf, 1997). In 1999 gingen ze naar de Balkan. In het door etnische conflicten geteisterde gebied leerden ze lokale filmploegen het dagelijks leven te filmen. Een granaatscherf, kogelhulzen en ambtelijke notitieblokken vond Bromet er op straat. Zij hebben een plek in zijn vitrine. De eerste aflevering van Veldpost Balkan is op zaterdag 9 november in Beeld & Geluid te zien.

De tv-serie Buren (1991-1999) is Bromets doorbraak bij het grote publiek. Bromet is herkenbaar aan zijn nasale, ietwat lijzige stemgeluid en zijn ‘zeurderige’ manier van interviewen. Altijd vraagt hij nieuwsgierig door, prikkelend en insinuerend: ‘Uw buurman vindt anders van niet’. De CD van Jakob & de pijpvitters herinnert aan een aflevering in Amsterdam waarin buren ruziën over de afvoerbuis van de afzuigkap. Meer van dit soort conflicten zijn te zien op Burendag. Zondag 10 november worden in Beeld & Geluid veertien spraakmakende afleveringen vertoond. Ook de laatste aflevering uit 1999, waarin Bromet terugblikt en buren opnieuw bezoekt.

De objecten gaan na 13 november terug naar hun vertrouwde plek. De filmopnamen waarin Frans Bromet vertelt over zijn films krijgen natuurlijk een plek in het archief, net als zijn films die nog niet tot de collectie van Beeld & Geluid behoren.

Volledig filmprogramma Frans Bromet filmweekend

DVD BOX Frans Bromet