Radio

Radiocollectie

De radiocollectie is een van de oudste collecties van Beeld en Geluid. Van de allereerste uitzending van de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO) uit 1923 bestaat helaas geen opname want apparatuur om de live-uitzendingen op te nemen bestond gewoonweg nog niet. Ook van de allereerste uitzendingen van de in de jaren twintig opgerichte katholieke, christelijke, vrijzinnige en socialistische omroepen bestaat om deze reden geen materiaal.

Gelukkig bevat de radiocollectie van Beeld en Geluid wel heel veel ander bijzonder historisch materiaal: opnamen van het populaire AVRO-programma De bonte dinsdagavondtrein; uitzendingen van de door de Duitse bezetter in 1941 opgerichte Nederlandse Omroep; uitzendingen van Radio Oranje, programma's die door Philips' Omroep Holland-Indië (PHOHI) vanuit Nederland werden uitgezonden voor luisteraars in voormalig Nederlands Indië en een collectie hoorspelen met daarin onder andere Paul Vlaanderen (zie ook onze collectie Hoorspelen).

Bewaren van radiomateriaal

Pas tijdens de gouden jaren van de radio halverwege de 20e eeuw gaan omroepen het materiaal systematisch bewaren. In die tijd worden bijvoorbeeld de beroemde reportages over de inval van de Russen in Boedapest in 1956 van verslaggever Alfred van Sprang bewaard. Toch zijn het vooral de ‘grote gebeurtenissen' die worden opgeslagen.

Sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw neemt Beeld en Geluid een paar keer per jaar een complete week radio op, waardoor de collectie een fraai beeld geeft van hoe de Nederlandse omroepen in de loop der tijd hun zendtijd vullen. Programma's als Ronflonflon met Jacques Plafond, Candlelight en de Waterstanden komen niet meteen voor hergebruik in aanmerking, maar ze maken evenals De Rode Draad, Het Gebouw, De Radiokrant en De toestand in de wereld door mr. G.B.J. Hiltermann deel uit van de Nederlandse radiohistorie.

Omvangrijke radiocollectie

In de loop der jaren heeft Beeld en Geluid een zeer omvangrijke collectie radiomateriaal opgebouwd met daarin talloze portretten van schrijvers en kunstenaars, schitterende radiodocumentaires en unieke klankbeelden en reisverslagen. Televisie- en filmmakers, historici, biografen en onderwijsinstellingen maken dan ook al tientallen jaren intensief gebruik van deze collectie.

Door nieuwe technieken kan Beeld en Geluid tegenwoordig veel meer radiomateriaal in de collectie opnemen en sinds oktober 2002 worden alle uitzendingen van Radio 1 en Radio 5 integraal opgenomen. Werd materiaal in de begindagen van het archief nog aangeleverd op door de omroepen gesneden glasplaten, en later door een robot op CD gebrande CD's met data, tegenwoordig stroomt het materiaal rechtstreeks het digitale archief van Beeld en Geluid binnen. Behalve oud-omroepmateriaal bevat de radiocollectie ook veel ander materiaal, soms ook uit de jaren van voor de eerste radio-uitzendingen, zoals bijvoorbeeld het Kroningslied voor koningin Wilhelmina uit 1898 en het lied van Hadjememaar van de Amsterdamse Rapaillepartij uit 1920.

Doorzoek hier onze radiocollectie

Tags: