Festival van het vrije woord

woensdag 3 mei 2017 - 16:30

Dit evenement is inmiddels afgelopen. Je kunt de persvrijheidslezing van Ece Temelkuran hier teruglezen.

 

De onafhankelijke rol van de journalistiek staat wereldwijd onder druk. Met meer journalisten achter de tralies dan ooit tevoren, fors geweld tegen de pers in conflictgebieden, maar ook de alternatieve feiten van de regering Trump. 

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en daarvoor is aandacht helaas hard nodig. Daarom nodigt het Persvrijheidscomité je van harte uit voor het Festival van de Persvrijheid.

Festival van het vrije woord

Thema: Turkije

Woensdag 3 mei  | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Dit jaar ligt in het programma de nadruk op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen?

Traditioneel wordt op de avond de Persvrijheids-situatie in de Wereld en in Nederland in beeld gebracht aan de hand van de jaarrapportages van Freedom House en de Persvrijheidsmonitor.

Het programma

16.30-18.00 Workshops

  Tekenen (Cartoons) Tjeerd Royaards
Tjeerd Royaards is cartoon tekenaar.

Lees meer

  Schrijven (poezie) met Tjiske Jansen
Tjitske Jansen (1974) is dichteres en toneelschrijver.

Lees meer

  Schrijven (proza) Christine Otten
Christine Otten (1961) brak door in 2004 met de roman De laatste dichters.

Lees meer

  Overleven in conflictgebieden - voor opdrachtgevers en (foto) journalisten.
Workshop door Jan-Joseph Stok en Peter ter Velde.

Lees meer

  Workshop Fotografie (Ilvy Njiokiktjien)
Njiokiktien won verschillende prijzen voor haar werk, waaronder de Zilveren camera.

Lees meer

18.00-19.30 Turks buffet

19.30-21.45 Avondprogramma

Thema zaal 1: Turkije
De Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu opent de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en is er een interview met NOS correspondent Lucas Waagmeester. In het kader van het project Getekend Syrië staat met Syrische cartoonisten de artistieke vrijheid van meningsuiting op het programma. Onder anderen Tjeerd Royaards en Lectrr spreken over hoe een cartoonist tekeningen maakt in tijden van repressie en oorlog, wanneer de vrijheid van meningsuiting onder druk staat.
Bekijk meer info over alle sprekers

Thema zaal 2: Veiligheid
Professor Alex Brenninkmeijer presenteert een onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten. Aansluitend is een paneldiscussie met onder anderen Chris Klomp en Sanne Terlingen en vervolgens over de veiligheid in conflictgebieden met onder anderen Marcel Gelauff (Hoofdredacteur NOS Nieuws) en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.
Bekijk meer info over alle sprekers

Vanaf 21.45: Borrel

Beeld en Geluid toont in samenwerking met Museum Hilversum en de Jeroen Oerlemans Foundation een selectie van het werk van Jeroen Oerlemans, de Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië.

Het festival van het vrije woord wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité.

 

 

Het Persvrijheidscomité

Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en Beeld en Geluid.

Met financiële bijdragen van: Stichting Media en Democratie, Veronica, Persvrijheidsfonds en Ministerie van OCW