Hoorspelen

Beeld en Geluid heeft een enorme collectie hoorspelen. De laatste jaren beleeft het hoorspel een hernieuwde populariteit. Al in 2000 bracht Beeld en Geluid een reeks hoorspelen uit op CD.

Grote collectie hoorspelen

In de hoogtijdagen van het hoorspel, de jaren '50 en ‘60, zijn vele luistervinken aan de radio gekluisterd. Op de twee Hilversumse zenders brengen de omroepen dagelijks verschillende hoorspelen voor kinderen en volwassenen zoals Paul Vlaanderen (de straten waren uitgestorven!), Sprong in het heelal, Saskia en Jeroen en De jeugd vliegt uit. Door de televisie komt het hoorspel echter in het gedrang. De buis trekt steeds meer geld en luisteraars weg bij de radio en het hoorspel wordt de dupe. Maar de laatste tijd mag het hoorspel zich weer verheugen in een steeds grotere populariteit.

Hoorspelen en luisterboeken

Op de radio is het hoorspel weer terug: vanaf 2004 en opnieuw vanaf november 2011 is dagelijks bij de NPS de 360-delige hoorspelversie van Het Bureau te beluisteren: het kantoorepos van J.J. Voskuil. Het zal de omroepgeschiedenis ingaan als de langstlopende hoorspelserie ooit. Daarnaast luisteren steeds meer mensen in de auto, trein of gewoon thuis naar hoorspelen of luisterboeken. Een tijdje surfen op internet leidt ook tot tal van hoorspel- en gerelateerde sites. Onlangs werd een hoorspelversie van Shakespeare's Hamlet opgenomen door toneelgroep De Geest. Niet vanuit de studio maar opgenomen in het theater als klassiek toneel-hoorspel. En ook een grote groep visueel gehandicapten beleeft veel plezier aan het hoorspel, wat moge blijken uit de ruim 35.000 uitleningen uit de audiotheek van Visio, de zorginstelling voor blinden en slechtzienden.