Handelsplaten

De audiocollectie Handelsplaten bestaat uit muziek die is uitgegeven op de Nederlandse markt en bevat derhalve zowel nationale als internationale releases op plaat of cd. Alle muziekgenres zijn in de collectie vertegenwoordigd.

78-toeren

De collectie is in de jaren '40 begonnen als fonotheek voor de publieke omroepen en is sindsdien enorm gegroeid door de aankoop van grote hoeveelheden LP's, singles, CD's en DVD's. In de collectie zijn veel 78-toeren platen aanwezig. Deze platen bevatten bijzondere opnamen van vooroorlogse Nederlandse amusementsmuziek.

Songfestival

Ook de songfestivalverzameling van Willem van Beusekom behoort tot de handelsplatencollectie. Deze verzameling bestaat uit alle singles van liedjes die ooit ingezonden zijn voor het Eurovisie Songfestival. Een ander specifiek onderdeel van de collectie is de verzameling achtergrondmuziek (ook wel stockmuziek). Dit is muziek die speciaal gecomponeerd is om als achtergrond bij televisie- en radioprogramma's, films, spotjes en reclame te dienen.

Nederlands product

De collectie bevat veel Nederlands product: van de eerste cd van Janine Jansen tot de oeuvre-box van André Hazes. Vanaf 2013 wordt aan de collectie uitsluitend Nederlands product toegevoegd. Muziekexperts bepalen aan het begin van het jaar welke albums van het voorafgaande jaar opgenomen worden in de collectie. Beeld en Geluid legt de Nederlandse muziekgeschiedenis vast in het online naslagwerk Muziekencyclopedie.nl