Foto's

Foto-collectie

Beeld en Geluid bezit een brede, omvangrijke collectie fotografisch materiaal. De vroegste foto's zijn uit de beginperiode van de radio met plaatjes van de eerste toestellen en de eerste luisteraars. Ook zijn er foto's van de (radio)studio's in Hilversum, zendstations in Indonesië in aanbouw en professionele apparatuur in de studio's.

Negatieven

Het meest omvangrijk is de fotocollectie van twee miljoen negatieven en dia's van programma's uit ruim vijftig jaar omroepverleden. De vele afbeeldingen in deze collectie vormen een belangrijke bron van informatie over programma's waarvan destijds geen beelden werden bewaard of waarvan de beelden verloren zijn gegaan. Deze collectie bevat onder meer foto's van beroemde televisieseries als 't Schaep met de vijf pooten en De stille kracht, van legendarische talkshows als Voor de vuist weg en Mies en scène en van omroepsters en presentatoren, quizmasters en acteurs. Ook foto's van een piepjonge Paul de Leeuw en Bart de Graaff en van de vele popartiesten die ooit te gast waren in het legendarische muziekprogramma Toppop zijn in deze collectie te vinden.

Setfoto's

De setfoto's werden gemaakt voor promotiedoeleinden maar ook om een decor of set weer op exact dezelfde wijze te kunnen opbouwen als bij de vorige opnamen. Want hoe zag de keuken van Saartje uit de serie Swiebertje er ook al weer uit? En waar stond het bankstel in het huis van Zeg 'ns Aaa dokter van der Ploeg precies? De collectie bevat zwart/wit en kleurenfoto's uit de periode 1951-1992. In die periode waren veel foto's te zien in omroepgidsen en -publicaties. Tegenwoordig worden de foto's veel gebruikt voor publicaties over het omroepverleden, zoals bijvoorbeeld de boeken Lieve kijkbuiskinderen en De televisiejaren, en voor cd-hoesjes van Kinderen voor Kinderen en Pipo. Ook de foto's op deze website zijn bijna allemaal afkomstig uit de collectie van Beeld en Geluid.

Een toenemend aantal foto's is te zien op onze Beeld en Geluid-wiki.

 

Tags: