Je bevindt je hier:

2000ste video op Open Beelden

Met een video over de opening van de Zuid-Bevelandse spoorweg uit 1927 staan er nu 2.000 video’s op het open mediaplatform Open Beelden. De laatste 500 toevoegingen bestaan uit video’s uit het archief van Beeld & Geluid, van instellingen als het Nederlands Instituut voor Mediakunst en van studenten uit diverse creatieve opleidingen.

Hergebruik door open licenties

Zowel het materiaal op Open Beelden als het platform zelf worden voor verschillende doeleinden ingezet. Tijdens de afgelopen remixwedstrijd van het EYE Film Instituut, Celluloid Remix 2: Found Footage, diende het Open Beelden-platform bijvoorbeeld als basis voor de 75 ingestuurde remixes.

Dankzij de open licenties van de video’s op Open Beelden konden deze op hun beurt weer hergebruikt worden voor verschillende andere initiatieven. Tijdens de IDFA editie van 2011 konden bezoekers met de mobiele app Docs on the Spot op de NDSM-werf in Amsterdam de documentaire Omzwervingen in de nacht (Marjoleine Boonstra, 2004) op een nieuwe manier beleven. Via Open Beelden werd deze ervaring verrijkt met beelden uit het verleden van de NDSM-werf.

In januari vond de ontknoping plaats van Apps voor Nederland, een open data app-competitie waarvan de hoofdprijs naar de app Vistory van Glimworm ging. Deze app maakt gebruik van de data en video’s op Open Beelden om gebruikers door middel van GPS technologie op de smartphone heden en verleden te laten samenbrengen.

Brede beschikbaarheid

De video’s en data op Open Beelden worden op steeds meer plaatsen hergebruikt. De Beeld & Geluid-set van Open Beelden is tegenwoordig ook terug te vinden in de digitale bibliotheek Europeana. Op Wikipedia worden de video’s gebruikt om meer dan 1.100 lemma’s van beeldmateriaal te voorzien - zowel op de Nederlandse als op nog ruim 60 andere taalversies van Wikipedia. Deze lemma’s worden maandelijks ruim 2,5 miljoen keer geraadpleegd.

Colofon & links