Je bevindt je hier:

Eurovisie Songfestival: Voor elke fan een club

'I'm getting 3 hours sleep a night but I'm having the time of my life.'

Fanclubs

Gisteren was de vergadering van de OGAE, waar meer dan veertig Eurovisie-fanclubs bij aangesloten zijn. Helaas bleef de deur dicht voor mij, ik was wel benieuwd wat zij daar zoal bespreken. In Nederland zijn ook meerdere fanclubs, een daarvan heeft dit jaar een mooi online magazine gepubliceerd over de beleving van het songfestival, met interviews en columns. In Kopenhagen zijn meer dan twaalfhonderd journalisten aanwezig, een groot deel daarvan schrijft voor fanmagazines of blogs. Hun centrale hangout is het perscentrumeel. De slimme bloggers hangen ook rond hotels in Kopenhagen waar artiesten verblijven. Ze proberen op de foto te komen met een deelnemer en een interview te krijgen. Wat ik zo knap vind is dat zij alle deelnemers van de zevenendertig landen herkennen op straat. Daar is een hoop toewijding voor nodig. Voor velen is het Eurovisie Songfestival dan ook een fulltime hobby.


Euroclub

In samenwerking met organisator EBU is één plek aangewezen als officiële Euroclub. Dit jaar is het de Vega, de beroemdste concertzaal van Kopenhagen. Daar zijn de officiële afterparty's na afloop van de repetities en shows. Tot in de late uurtjes zijn er optredens van oud-Eurovisiedeelnemers en met een drankje te veel op, kun je je wagen aan de karaoke sing-a-long. Ik sprak met de Deense organisator die al sinds februari bezig is met dit evenement. Hoewel hij nauwelijks slaapt, heeft hij de tijd van zijn leven. Iedere avond stroomt de club vol met fans uit alle windstreken, die binnen enkele seconden ieder Eurovisieliedje herkennen dat de DJ draait. Gisteren heb ik daar ook een kijkje genomen en wie kwam daar om half twee 's nachts binnen? De 104-jarige fan uit Duitsland; niet te geloven.

Vandaag is de finale, ik hoop dat Nederland wint, dan kunnen wij ook zo'n gigantisch internationaal evenement organiseren met zulke enthousiaste fans.