Je bevindt je hier:

Eurovisie Songfestival: Achter de Schermen

"Mag ik dit eigenlijk filmen?" "Ja joh, doe maar gewoon."

 [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"14829","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"320","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Repeteren

Woensdag was ik aanwezig bij de eerste 'dress rehearsal' van de tweede halve finale. In totaal zijn er drie dress rehearsals voor de televisieuitzending vanavond. Deze worden niet gehouden omdat de artiesten nog niet weten wat ze aan moeten trekken, maar om een zo perfect mogelijke tv-registratie te krijgen. Wat je niet ziet op televisie is de gigantische hoeveelheid camera's en decormensen. Wanneer op tv een introductiefilmpje van het land te zien is wordt het podium in een razend tempo omgebouwd voor de volgende act. Achter de optredende artiest is een decor van kubussen waarop de video's geprojecteerd worden. Daarachter staat weer een enorme muur van LED-lampen. Om het totaalplaatje zo mooi mogelijk te filmen zijn er dus repetities nodig. 

Pas op voor de camera

Er zijn tweeëntwintig camera's waaronder twee kranen en camera's die aan rails aan het plafond hangen. Vooral die laatste zijn indrukwekkend, de camera's zoeven in grote snelheid over het publiek door de zaal van 15.000 m2. Om een echte indruk te krijgen hoe ingenieus de camera's te werk gaan heb ik een filmpje gemaakt met mijn mobiele telefoon. Je kunt zien hoe de camera's op en rond het podium filmen en de camera's (volg de groene lichtjes) op rails aan het plafond. De Ierse inzendinding Can-Linn zingt hun lied Heartbeat, de kwaliteit van de video is niet zo denderend; het gaat om het idee.

Green Room

In de zogenaamde Green Room nemen de artiesten plaats na hun optreden. Deze is natuurlijk niet groen en niet in een lobby ergens achter, maar midden in de zaal. In een soort L-vormige badkuip zitten de artiesten met hun delegatie voor het podium. Bij de repetities gaan ze daar nog niet zitten. Om alles te oefenen mogen vrijwilligers hun plaats innemen. Er vinden ook repetities van de interviews in de Green Room plaats, wat tot hilarische taferelen leidt. De vrijwilliger doet alsof hij een artiest is en beantwoordt serieus de vragen van de presentatoren: "Ik heb altijd al op het Eurovisie Songfestival willen zingen, ik hoop dat ik in de finale sta". 

Vandaag is de tweede halve finale. Ik hoop dat het mooie breekbare liedje van Noorwegen doorgaat.

Informatie:

  • Fotocredits: Andres Putting (EBU), tweede halve finale, eerste dress rehearsal: Polen.