Vandaag uit het archief van Beeld en Geluid


7 juli

De Tour-karavaan gaat vandaag haar derde dag in. Laten we hopen dat het Nederland net zo goed vergaat als in 1968 toen de Nederlander Jan Janssen als winnaar van de 55e Tour de France uit de bus kwam!


4 juli

Op 4 juli 1954 wint West-Duitsland in Zwitserland de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 3-2 te verslaan, het zogeheten Wonder van Bern. Hieronder beeldmateriaal rondom die wedstrijd. Bekijk nog veel meer voetbal op ons YouTube-kanaal!


3 juli

Op 3 juli 1898 werd de KNAC opgericht, de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club, een belangenvereniging van automobilisten. Hieronder beeldmateriaal van een rijdende verkeerspedagoog van de KNAC in 1935.

1 juli

Vandaag is Keti Koti, een jaarlijks terugkerende feestdag ook wel Dag van de vrijheden en Kettingsnijden genoemd in Suriname. Op deze dag herdenkt men dat Nederland in 1863 de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen heeft afgeschaft. In onderstaande Polygoon-Journaal uit 1953 vieren Surinamers in Amsterdam met zang en dans de afschaffing van de slavernij. Burgemeester A.J. d' Ailly en zijn echtgenote bezoeken het feest.

30 juni

Vandaag in 1905 publiceert Albert Einstein het artikel 'On the Electrodynamics of Moving Bodies', de eerste presentatie van speciale relativiteit. In 1921 won hij de Nobelprijs voor de Natuurkund

28 juni en 29 juni

De gemeente Almere viert op 28 en 29 juni haar 30e verjaardag. De stad die in 1976 haar eerste bewoners krijgt wordt in 1984 een officiële gemeente. In onderstaand Polygoon-Journaal uit 1973 zijn de eerste opspuitingswerkzaamheden voor de toekomstige stad Almere in Zuidelijk Flevoland voltooid.

26 juni

Op 26 juni 1977 geeft Elvis Aron Presley in de Market Square Arena in Indianapolis z'n allerlaatste concert. Hieronder een Polgoon-Journaal uit 1977 over verkiezingen van de beste Nederlandse imitatie van Elvis Presley in Den Haag.

25 juni

Vandaag in 1924 introduceren Albert Calmette en Camille Guérin het vaccin tegen tuberculose. Hieronder een Polygoon-Journaal uit 1924 over de Emmabloemcollecte ten behoeve van TBC.


24 juni

Op 24 juni 1888 wordt Gerrit Thomas Rietveld geboren in Utrecht. Hij werd een wereldberoemde meubelmaker, architect en maakte grafisch werk. Hieronder beeldmateriaal uit 1964 waarbij Rietveld een eredoctoraat ontvangt van de TH in Delft. Bekijk meer uniek beeldmateriaal rondom architectuur op ons YouTube-kanaal.


23 juni

Afgelopen weekend is besloten dat de Van Nelle-fabriek in Rotterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De erkenning betekent dat de Nederlandse overheid door de VN-organisatie wordt verplicht om de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek goed te onderhouden. Hieronder een reclamefilm zonder geluid van Van Nelle uit 1936!


21 juni

Vandaag is het Dag van de Architectuur! Bekijk daarom hier in 2 minuten de bouw van ons mooie pand!


20 juni

Op 20 juni 1926 wordt in Berlijn de eerste draadloze telefoon gedemonstreerd. Hieronder een beeldverslag uit 1973 rondom 100 jaar telefonie. Bekijk meer archiefbeelden over Telefonie op ons YouTube-kanaal!


18 juni

Op 18 juni 1983 gaat Sally Ride als eerste Amerikaanse vrouw de ruimte in, aan boord van Space Shuttle Challenger. Hieronder beeldmateriaal uit 1965 rondom de succesvolle missie van de Amerikaanse ruimtecapsule Gemini IV. Bekijk nog veel meer unieke beelden rondom het thema Ruimetvaart op ons YouTube-kanaal.


17 juni

Vandaag in 1885 kwam het Vrijheidsbeeld aan in New York. Het gigantische beeld was een gift van Frankrijk. Zie hier hoe in 1935 haar 50-jarig bestaan gevierd wordt.


16 juni

Op 16 juni 1936 verricht koningin Wilhelmina de officiële opening van de Waalbrug in Nijmegen, destijds langste boogspanningbrug van Europa. Hieronder uniek beeldmateriaal van de opening en de eerste passanten van de Waalbrug.


15 juni

Vandaag in 1990 wordt de nieuwe attractie Volk van Laaf geopend in de Efteling. Negen jaar eerder worden de rondvaart en Python toegevoegd aan het park.


14 juni

Dit weekend is het Werelderfgoedweekend in Amsterdam! De Amsterdamse grachten, die vorig jaar hun 400e verjaardag vierden, zijn ook werelderfgoed. Zie in deze compilatie wat er de afgelopen 100 jaar allemaal is gebeurd op de grachten


13 juni

Vanavond speelt ons Nederlands elftal haar eerste wedstrijd in het WK Voetbal van 2014. Hieronder beeldmateriaal uit 1934 toen het Nederlands elftal voor de eerste keer aan een WK meedeed, in Italië. En ze gingen per trein. Bekijk meer voetbal op ons YouTube-kanaal.

12 juni

Vandaag in 1942 ontvangt Anne Frank op haar 13e verjaardag haar dagboek en in 1964 krijgt Nelson Mandela levenslang op Robbeneiland. Hieronder een fragment uit Impact uit 1995 waarin Nelson Mandela de tentoonstelling ´Het achterhuis op Robbeneiland´ opent.

11 juni

Op 11 juni 1977 maakte de overheid een einde aan de Zuid-Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. Bij de bestorming van de trein komen twee gegijzelden en zes kapers om.

10 juni

Van 9 tm 15 juni is het Zero Plastic week met als motto gebruik een week lang geen nieuw plastic. In onderstaand Polygoon-Journaal uit 1957 worden op de internationale kunststoffenbeurs in de RAI enkel de postieve aspecten van plastic aan de orde gesteld. Dat plastic leidt tot enorme milieuverontreiniging op land en zee is nog geen item.

5 juni

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat The Beatles naar Nederland kwamen voor een tv-optreden in Treslong, Hillegom en twee concerten in Blokker. Hieronder de Polygoonreportage uit 1964 van het arriveren van The Beatles in Nederland, de rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten en hun optreden in de veilinghal te Blokker. Bekijk ook het dossier over The Beatles in Nederland.

4 juni


Op 4 juni 2014 wordt de Zilveren Nipkowschijf weer uitgereikt. Deze televisieprijs wordt sinds 1961 uitgereikt door televisierecencenten van dagbladen en tijdschriften aan het volgens hen beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Bekijk hieronder een Nipkowschijf, en de werking ervan: een ingenieuze uitvinding.

 

3 juni

Vandaag in 1950 slagen bergbeklimmers er voor het eerst in een berg van meer dan 8000 meter hoog te beklimmen. De berg ligt op de grens van Tibet en Nepal en is 8091 meter hoog. Hieronder Polygoonbeelden uit 1953 waarin de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay als eersten de top van de Mount Everest (8.840 meter) in de Himalaya bereiken. Bekijk meer Polygoonbeelden over bergbeklimmen op ons YouTube kanaal!


2 juni

Op 2 juni 1973 opent koningin Juliana het vernieuwde Van Gogh Museum in Amsterdam. Op de openingsdag bekijken koningin Juliana en ir. V.W van Gogh, een neef van de schilder, de schilderijen. Bekijk meer historisch beeldmateriaal over kunst op ons YouTube-kanaal!

1 juni

Vandaag is het Dag van de Bouw. Zie hier de bouw van ons eigen architectonische hoogstandje!

31 mei

Precies 98 jaar geleden werd een van Nederlands grootste regisseurs geboren: Bert Haanstra. Zijn documentaire Alleman (1963) over de gewone Nederlander is nog steeds de best bezochte Nederlandse documentaire. In 1960 won hij een Oscar won voor zijn poëtische Glas, als eerste Nederlander ooit. Drie van zijn films zijn door Beeld en Geluid gerestaureerd in het Treasures-programma.

30 mei

Op 30 mei 1911 vindt de eerste editie van de Indianapolis 500 plaats op de Indianapolis Motor Speedway. Zie hier beelden van de race in 1960.

29 mei

Vandaag in 1917 wordt John F. Kennedy geboren in Brookline, Massachusetts. Na een nipte overwinning van Richard Nixon is hij in 1960 de jongst verkozen president ooit van de Verenigde Staten. In 1963 wordt hij vermoord tijdens een rijtour door Dallas, Texas.

28 mei

Op 28 mei 1932 wordt de Vlieter, het laatste gat in de Afsluitdijk gesloten. Hieronder de Polygoonbeelden uit 1932 van dit historische moment.


27 mei

Op 27 mei 1903 verricht koningin Wilhelmina de officiële opening van het nieuwe beursgebouw ontworpen door de architect Berlage, oorspronkelijk Koopmansbeurs geheten. Hieronder beeldmateriaal uit 1953 rondom 50 jaar Beurs van Berlage.

26 mei

Vandaag in 1938 vindt de eerste radiouitzending plaats van de AVRO-quiz Hersengymnastiek..