Je bevindt je hier:

Resonance: hedendaagse muziek met beiaard, orgel en zang

Kali Malone, Martijn Comes en NYX treden op tijdens Resonance op 30 november 2019. Een dag met concerten, workshops en discussies in de Stevenskerk in Nijmegen waarin nieuwe contexten in hedendaagse kerkmuziek worden verkend. Resonance wordt georganiseerd door Rewire en RE:VIVE, een initiatief van Beeld & Geluid.

Kali Malone, Martijn Comes en NYX treden op tijdens Resonance op 30 november 2019. Een dag met concerten, workshops en discussies in de Stevenskerk in Nijmegen waarin nieuwe contexten in hedendaagse kerkmuziek worden verkend. Resonance wordt georganiseerd door Rewire en RE:VIVE, een initiatief van Beeld & Geluid.

Rewire Festival 2019 Iona Fortune & NYX

Rewire Festival 2019 Iona Fortune & NYX

Je zou kunnen zeggen dat de kerk Europa’s langstlopende en meest ontzagwekkende muzieklocatie is. Al bijna twee millennia lang worden verbazingwekkende en technisch innovatieve muzikale uitvoeringen opgevoerd in kerken met behulp van een van de meest complexe instrumenten ter wereld, het orgel, en een van de meest universele, de stem. De beiaard of kerkbel completeert het triumviraat. Ooit de belangrijkste klok van de gemeenschap, resoneren de klanken van de beiaard tegenwoordig nog steeds door de straten. Het is een blijvende herinnering aan de maatschappelijke betekenis en alomtegenwoordigheid van deze cruciale erfgoedsites.

De beiaard, het orgel en zang

Op zaterdag 30 november lanceren het internationale muziekfestival Rewire en RE:VIVE, het initiatief van Beeld & Geluid dat muzikanten en het publiek met zijn nationale archief verbindt; Resonance. De dag is gevuld met een programma voor hedendaagse muziek en discussies in de Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen, ter ere van de drie auditieve pijlers van de kerk: de beiaard, het orgel en zang.

Orgel in Stevenskerk, Nijmegen

Orgel in Stevenskerk, Foto: Flip Franssen

Martijn Comes

De Nederlandse componist Martijn Comes, die eerder moderne werken voor de beiaard heeft gecomponeerd, presenteert in samenwerking met Malgosia Fiebig een nieuw werk voor de beiaard van de Stevenskerk getiteld ‘Radiance’, een poëtische interpretatie van Prediker 3: 1-8 uit het Oude Testament. Bezoekers zullen het stuk buiten de Stevenskerk ervaren voordat ze het gebouw betreden voor het tweede stuk van Comes, getiteld 'Time', dat wordt uitgevoerd met behulp van bandopnames en elektronica. Beide stukken zijn ontwikkeld met begeleiding van drs. Tom de Haan van de St. Bavokerk in Haarlem.

Kali Malone

Kali Malone

Kali Malone

De moderne minimalistische componist Kali Malone presenteert originele composities op het monumentale 18e-eeuwse König-orgel van de Stevenskerk, samen met Erik Enocksson, componist van spookachtige filmmuziek. Malone's werk onderzoekt het samenspel van synthetische en akoestische instrumentatie, met name het pijporgel. Dit is ook te horen op haar huidige album, The Sacrificial Code, opgenomen op drie verschillende orgels aan het Royal College of Music in Stockholm, de Studio Acusticum concertzaal in Piteå en de Haga-kerk in Göteborg, Zweden.

NYX

NYX

NYX

Het dronekoor NYX maakt de line-up compleet, een vocaal gezelschap van zes leden dat de rol van het traditionele vrouwenkoor opnieuw vorm geeft. Ze creëren ambiente en extatische sonische landschappen die het hele spectrum van de collectieve vrouwelijke stem als instrument verkennen.

Parallel aan het muziekprogramma is er overdag een workshop voor muzikanten en een discussieprogramma met experts uit de muziek- en erfgoedwereld.

Meer informatie

Optredens door: Kali Malone, NYX, Martijn Comes
Locatie: Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegen
Deuren geopend: 18:45
Start: 19:15, het programma eindigt om 22:00
Tickets: het event is gratis voor studenten, CJP-leden en bezoekers jonger dan 27 jaar (inschrijving noodzakelijk), reguliere tickets zijn €5.

Dit evenement maakt deel uit van het Kerk & Kunst initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.