Je bevindt je hier:

Mediawijze Maandag - Portretrecht op social media

Bijna elke moderne telefoon heeft een camera en we maken meer foto’s dan ooit tevoren. Per dag worden 1,8 miljard foto’s geüpload. Genoeg om het Louvre in twee seconden te vullen. De kans dat je op iemands foto te zien bent is hierdoor groter dan ooit. Hoe gaan we daar mee om en welke rechten heb je?

Mediawijze Maandag - Portretrecht op social media

Hoe je wordt weergegeven op social media kan impact hebben op alle aspecten van je leven. Wanneer je foto online komt te staan heb je bijna geen controle over wat er daarna allemaal mee gebeurt.

Huwlijksaanzoek in Yosemite Park, Matthew Dippel, 27 oktober 2018. Bron: Instagram

Dat kan soms leuk uitpakken zoals bij deze romantische foto die werd gemaakt door een toevallige voorbijganger. De fotograaf plaatste de foto online om zo met behulp van het internet, het liefdeskoppel te kunnen vinden. Dit zorgde ervoor dat de foto duizenden keren werd gedeeld en zelfs het nieuws haalde.

Maar een gênante foto of video kan ook leiden tot wereldwijde bekendheid. Zo plaatste Geenstijl ooit het filmpje van een dronken studente dat door duizenden bezoekers werd bekeken. Uiteindelijk werd het filmpje na een rechtszaak verwijderd. 

Het is dan ook niet raar dat sommige mensen hun online identiteit met huid en haar bewaken. Toch plaatsen veel mensen foto’s van hun vrienden en kennissen online, zonder daar toestemming voor te vragen.

Mag dat eigenlijk wel? 

Social media jurist Charlotte Meindersma legt het uit.

Mediawijze maandag

Iedere eerste maandag van de maand leggen we jullie een mediagerelateerde stelling voor. Mag je bijvoorbeeld je telefoon op tafel houden tijdens een gesprek? Plaats je zonder toestemming foto’s van anderen op Instagram? Ook vragen we een expert om te reageren op de stelling.