Je bevindt je hier:

Archival Images of AI

Archival Images of AI onderzoekt hoe we digitale erfgoedcollecties kunnen hergebruiken en remixen om betere beelden van kunstmatige intelligentie (AI) te creëren.

Archival Images of AI onderzoekt hoe we digitale erfgoedcollecties kunnen hergebruiken en remixen om betere beelden van kunstmatige intelligentie (AI) te creëren.

Oude schilderijen van naakten

Image Credits: 19th century shallowfake porn by Dominika Cupkova, CC BY-NC-ND 4.0

Archival Images of AI

Welke beelden hebben we nodig om op een effectieve manier over AI te communiceren? De huidige visuele clichés - gloeiende hersenen, mensachtige robots en wanden vol neergaande code - schetsen een misleidend beeld van AI-onderzoek en de impact ervan. Ze geven deze technologieën een mystieke, bijna goddelijke status, wat de manier beïnvloedt waarop zowel het publiek als onderzoekers over AI spreken en het begrijpen.

Maar AI omvat veel meer dan wat wordt getoond in deze visuele clichés. Het draait om de menselijke inspanning bij het annoteren van datasets, de verantwoordelijkheid van AI-ontwikkelaars en de materiële eigenschappen van de hardware die AI-systemen aandrijft. Kunnen we inspiratie halen uit culturele erfgoedcollecties om betere representaties van AI te maken die deze aspecten zichtbaar maken?

Archival Images of AI onderzoekt hoe we archiefmateriaal kunnen inzetten om cultureel relevante visuele verhalen over AI te creëren. In samenwerking met ontwerpers, beeldmakers en onderzoekers op het gebied van kritische AI en cultuur, ontwikkelen we methoden om bestaande beelden te hergebruiken. Zo kunnen we nieuwe afbeeldingen van AI maken die leiden tot veel rijkere en genuanceerdere gesprekken.

Geïnspireerd door het Better Images of AI-onderzoek, richten we ons niet alleen op het creëren van betere beelden van AI, maar ook op het bevorderen van een inclusievere en cultureel geïnformeerde dialoog over kunstmatige intelligentie. We zullen zowel reflecteren op de verhalen die we willen vertellen over AI als op de verhalen die in archiefcollecties zijn ingebed, en die ons een kritische blik op de ontwikkeling van AI kunnen bieden.

Het project zal resulteren in een verzameling open-source tools en richtlijnen voor mediaprofessionals, culturele erfgoedorganisaties en iedereen die op een verantwoorde manier over AI wil communiceren.

Volg het projectdagboek

Rol van Beeld & Geluid

Archival Images of AI is ontstaan uit een vruchtbare samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, AIxDESIGN en Better Images of AI. In 2023 bundelden deze teams hun krachten om een reeks nieuwe beelden te ontwikkelen voor de Better Images of AI-library, waarin machtsdynamieken, verantwoordelijkheid en menselijke arbeid in en rondom AI centraal staan. Het huidige project bouwt voort op deze ideeën en richt zich specifiek op de rol van digitaal cultureel erfgoed in het proces van beeldvorming.

Dit project wordt gefinancierd door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.