Je bevindt je hier:

Vara's Jazzweek 1935

Geprikkeld door Louis Th. Lehmann’s uitsprakenover de de Jazzweek die de Vara hield in 1935, bleek er in het archief van Beeld & Geluid nog het een en ander te vinden over deze historische gebeurtenis.

Afbeelding: Varagids 1935 (herkomst: Beeld & Geluid)

Radicaal Statement

 

Om te begrijpen wat het een radicaal statement het was om in 1935 louter jazz uit te zenden (stel je voor dat er nu een hele week dubstep op 3FM was...), moet eerst de situatie wordengeschetst. In 1935 was Nederlandse radio verzuild en de dreiging van links “ het roode gevaar” en rechts “ het opkoomend fascisme”  was alom aanwezig. De Vara was al meerdere malen door de Radio Controle Commissie op het matje geroepen wegens propaganda. Om in die periode gehele week te wijden aan jazz, toen nog denigrerend negermuziek of junglemuziek genoemd, is een ongelofelijk statement.  Maar het bleek een inspiratiebron voor generaties daarna zoals de dichters Louis Lehmann, de Vijftigers en - uiteraard - musici.

Varagids

Afbeelding: Varagids 1935 (herkomst: Beeld & Geluid)

Beeld & Geluid heeft naast audio en video ook een collectie omroepgidsen. De Varagids over de Jazzweek zit ook in deze collectie en is bijzonder interessant om nu lezen. Artikelen van jazzkenners uit die tijd ( Bob Schrijver, C. Poustochkine) en natuurlijk het uitzendschema (met werk van o.a. Duke Ellington, Louis Armstrong). Ook is er de rubriek "Hoe denkt U over Jazz?" waarin allerlei mensen aan het woord komen: van componisten tot arbeiders. De één vindt het afschuwelijk de ander luistert alleen naar hot-jazz. De mening van advocaat Pauwels is wel heel opmerkelijk. Hij voorspelt dat men over 100 jaar uit de jaren dertig vooral de  Jazz en de Jodenvervolging zal onthouden en daar zat hij niet ver naast.

Radio

















>

Fragment: Jazzorkest o.l.v. Hugo de Groot  23-03-1935 (VARA).
Herkomst: Beeld & Geluid.

Radio uit deze tijd is nauwlijks bewaard gebleven maar via een schenking is er toch wat terug gevonden. Hans Wijnberg heeft Beeld & Geluid zogenaamde glasplaten geschonken waarop ook enkele opnamen van de Vara Jazzweek opstaan. Deze platen, in het jargon gesneden platen, zijn sinds kort gedigitaliseerd. Hoewel de kwaliteit van de opnamen te wensen overlaat, is het van onschatbare waarde. Geluidsfragmenten van Nederlandse jazz uit die tijd zijn zeer schaars. In dit fragment is et jazzorkest van Hugo de Groot te horen.

 

Meer weten over het project gesneden platen?