Je bevindt je hier:

Filmhuis Den Haag en Filmatelier Den Haag presenteren in 2013 één keer per maand op zondagmiddag een selectie uit Haagse historische filmcollecties. Op zondag 10 februari wordt het filmprogramma verzorgd door Beeld & Geluid.

Het programma is gefocust op het Filmarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Dit voormalige archief is een voorganger van het huidige Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het Filmarchief was gevestigd in Den Haag, en is daarom onderdeel van het programma Uit kasten en kluizen

De geschiedenis van het Filmarchief is vorig jaar in zes artikelen op de Kennisbank Audiovisuele Archivering beschreven door Robert Egeter van Kuyk. Hij was van 1982 tot 1997 hoofd van dienst van het Filmarchief. In de artikelen behandelt hij verschillende thema's:

Robert Egeter van Kuyk zal een inleiding geven op het filmprogramma. Het filmprogramma zelf bestaat uit een aantal parels uit het Filmarchief, waaronder:

  • DE GESCHONDEN RESIDENTIE (1945) -- Overzicht van de verwoestingen in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog en van het begin van de herstelwerkzaamheden.
  • DE REPATRIERING. EEN EIND EN EEN BEGIN (1950) -- Film over de opvang en integratie in de Nederlandse samenleving van de uit Indonesië gerepatrieerde landgenoten.

Daarnaast wordt een compilatiefilm vertoond (VIJFTIG JAAR BEKEKEN 1898-1948, vervaardigd in opdracht van de RVD (1979)) die een inzicht geeft in de veelzijdigheid in soorten materiaal welke bij het Filmarchief in beheer waren. In het programma ook aandacht voor de bekende voorlichtingsfilms van de RVD, waaronder OQ en Postbus 51-spotjes.

Het programma wordt afgesloten met de opdrachtfilm EEN ZAAK VAN NATIONAAL BELANG (1997) van Sander Francken. Deze korte film, gemaakt in opdracht van het Nationaal Audiovisueel Archief (tegenwoordig Beeld & Geluid), mixt drama met historische beelden uit het voormalige Filmarchief. De film markeert ook de overgang van afzonderlijke instellingen tot één nationaal instituut voor audiovisueel erfgoed. Saillant detail: in de film komt het aan het Spui gelegen Filmhuis Den Haag voorbij.

Op 10 maart 2013 zullen andere films uit de collectie van Beeld & Geluid in dit Haagse filmprogramma worden vertoond.