Je bevindt je hier:

Mediawijsheid in de klas

Met het project Watching Videos Like a Historian helpen we docenten om audiovisuele collecties in te zetten voor het bevorderen van mediawijsheid in de klas. Leerlingen leren hierdoor kritischer naar media te kijken. Ook werken we aan het toegankelijk maken van AV-collecties voor het onderwijs. Meer weten? In deze blog deel ik de resultaten en inzichten van dit project en andere initiatieven van Beeld & Geluid.

Met het project Watching Videos Like a Historian helpen we docenten om audiovisuele collecties in te zetten voor het bevorderen van mediawijsheid in de klas. Leerlingen leren hierdoor kritischer naar media te kijken. Ook werken we aan het toegankelijk maken van AV-collecties voor het onderwijs. Meer weten? In deze blog deel ik de resultaten en inzichten van dit project en andere initiatieven van Beeld & Geluid.

Klaslokaal met kinderen aan tafeltjes

Op de afdeling Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid zetten we ons in om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dat doen we voor erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten. 

In deze blog zet ik de volgende projecten centraal:

  • Watching Video's Like an Historian 

  • 'Leren archiveren' Podiumkunst.net 

  • Fiera del Suono op Dutch Design Week 

  • Publiek Domeindag 

zwart-wit foto van kinderen voor een oude televisie

Audiovisuele collecties voor het onderwijs

Het Watching Videos Like a Historian-project heeft als doel om kennis over mediawijsheid te delen met allerlei doelgroepen, met een sterke focus op onderwijsprofessionals. Deze professionals krijgen ondersteuning om audiovisuele collecties effectief in te zetten, wat leidt tot kritischer mediagebruik onder leerlingen. Dit sluit naadloos aan bij de missie van Beeld & Geluid: ieders leven in media verrijken, en ik vind dit project daarom bijzonder belangrijk en waardevol. Recentelijk is er een praktijkgids ontwikkeld voor audiovisuele collectiehouders, boordevol praktische tips om AV-collecties toegankelijker te maken voor onderwijs. Daarnaast werken we aan een toolkit voor leraren, volledig afgestemd op hun wensen en behoeften, zodat zij AV-collecties optimaal kunnen integreren in hun lessen. Wil je meer weten over wat we hebben geleerd en hoe we de toolkit hebben getest? Lees dan verder.

Lees verder
Een muziekarchief op alfabet

Leren Archiveren

Wanneer ik een theater- of muziekvoorstelling bezoek, vraag ik me vaak af hoe de makers en collectieven materialen zoals bladmuziek, foto's of kostuums bewaren na een voorstelling. Worden ze wel goed geconserveerd? Bij Beeld & Geluid zetten we ons hiervoor in als penvoerder van het project Podiumkunst.net. Dit project heeft als doel een integraal en toegankelijk digitaal overzicht te creëren van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed. Maar hoe werkt het archiveren eigenlijk?

In de videoreeks Leren Archiveren delen experts praktische tips over het archiveren van diverse collecties. Wat deze video's zo interessant maakt, is de variatie: van het archiveren van papieren en kostuums tot het aanpakken van lastige vraagstukken, zoals wat je wel of niet bewaart en hoe je overzichtelijk te werk gaat.

De videoreeks
Mensen lopen door een installatie met opblaasbare kermisattracties

Dutch Design Week: Fiera del Suono

Immersieve installaties spelen een steeds belangrijkere rol in het beleven van cultureel erfgoed. In de geluidsexperience Fiera del Suono, met geluidsfragmenten uit de collectie van Beeld & Geluid, ontdek je hoe de kermis door de eeuwen heen een podium was voor diverse kunstvormen en nieuwe technologische uitvindingen. In het voorjaar was de installatie te zien bij Beeld & Geluid. Heb je het gemist? Van 19 tot 27 oktober kun je Fiera del Suono opnieuw beleven tijdens de Dutch Design Week. 

Lees verder
Twee mensen in gesprek op een podium

Publiek Domein: van Mickey Mouse tot Flipje van Tiel

Vorig jaar werd bekend dat 'Steamboat Willie' van Mickey Mouse en Flipje van Tiel in het publieke domein kwamen. Elk jaar verwelkomt het publieke domein nieuw materiaal, en dat wordt gevierd op een speciale dag in januari. Ook de conservatoren van Beeld & Geluid en andere culturele instellingen dragen elk jaar bij aan het publieke domein door nieuw materiaal beschikbaar te stellen. In januari 2025 staat er weer een Publiek Domeindag op de agenda bij Beeld & Geluid! Maar je hoeft niet te wachten: neem deel aan een inspirerend webinar en ontdek alles over het publieke domein. Leer hoe erfgoedinstellingen deze rijke bron van cultuur, kennis en creativiteit delen en hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden op de Publiek Domeindag 2025. Doe mee en laat je inspireren!

Meld je aan