Game Jams: van erfgoed naar creatieve game
Hoe geef je erfgoed nieuw leven met een spel? Tijdens de EPIC-WE Game Jam bedenken jongeren eind juni allerlei soorten games – van bordspel tot videogame – rond thema’s als klimaatverandering, geïnspireerd op archiefmateriaal. In deze blog lees je meer over dit initiatief én over andere projecten van Beeld & Geluid die laten zien hoe media-erfgoed gedeeld, hergebruikt en onderzocht wordt.
Hoe geef je erfgoed nieuw leven met een spel? Tijdens de EPIC-WE Game Jam bedenken jongeren eind juni allerlei soorten games – van bordspel tot videogame – rond thema’s als klimaatverandering, geïnspireerd op archiefmateriaal. In deze blog lees je meer over dit initiatief én over andere projecten van Beeld & Geluid die laten zien hoe media-erfgoed gedeeld, hergebruikt en onderzocht wordt.

Binnen het team Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid zetten we ons in om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dat doen we voor erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten.
In deze blog zet ik de volgende onderwerpen centraal:

EPIC-WE Game Jam: Tides of Heritage
Van 23 t/m 27 juni organiseren Beeld & Geluid, de Hogeschool van Amsterdam en Dropstuff Media de vierde EPIC-WE game jam: Tides of Heritage. Jongeren van 16 tot 24 jaar ontwerpen in kleine teams een spel rond het thema water en klimaat, op basis van archiefmateriaal uit de collectie van Beeld & Geluid. Denk aan bordspellen, speurtochten of digitale games — zolang er maar een verhaal in zit. Vanuit mijn rol als marketeer erfgoed & onderzoek bij Beeld & Geluid vind ik het waardevol dat wij hieraan bijdragen: het stimuleert hergebruik van erfgoed onder jongeren en zet aan tot kritisch denken over actuele maatschappelijke thema’s. Ben jij doelgroep of ken je iemand die de doelgroep is? Meld je dan aan.

Jouw collectiedata verbeteren op de data-doe-dag
Wil je meer halen uit je digitale collectie? Kom dan op 19 mei naar de data-doe-dag in de Verkadefabriek in Den Bosch! In inspirerende workshops over standaardiseren, verbinden en publiceren van collectiedata leer je hoe je de kwaliteit en bruikbaarheid van jouw data kunt verbeteren. Door te werken met je eigen collectiedata ontdek je meteen wat dit voor jouw organisatie kan betekenen. Extra leuk: onze collega Roosmarijn de Groot (productmanager bij Beeld & Geluid) laat samen met Thomas van Maaren van Oorlogsbronnen zien hoe zij linked data inzetten in publieksgerichte toepassingen. Een dag vol praktische tips, slimme tools en inspirerende voorbeelden.

De geschiedenis van video-on-demand
Werk je aan onderzoek over de impact van streaming op televisie in Europa? Dien dan vóór 29 juni 2025 je voorstel in voor het nieuwe themanummer van VIEW Journal of European Television History and Culture. Dit nummer focust op hoe video-on-demand onze kijk op televisie, narratief en distributie verandert – met specifieke aandacht voor Europese en lokale ontwikkelingen.
Als marketeer erfgoed en onderzoek bij Beeld & Geluid vind ik VIEW een onmisbare bron voor studenten en onderzoekers die zich bezighouden met media en televisiegeschiedenis. Het tijdschrift biedt verdieping, inspiratie en nieuwe perspectieven. Beeld & Geluid is betrokken bij de redactie en publicatie van VIEW, dat volledig open access is. Meer weten of meedoen? Bekijk de call for papers

Artificial Intelligence en erfgoed
Erfgoed verbindt en inspireert. Het biedt een schat aan herinneringen en cultuur die makers kunnen gebruiken om iets nieuws te creëren. Toch blijft veel van dat creatieve potentieel onbenut: toegang tot archieven is niet altijd eenvoudig, en het selecteren van materiaal kan ontmoedigend zijn. Het WAIVE-project ontwikkelde daarom creatieve AI-tools waarmee iedereen erfgoedmateriaal kan hergebruiken voor het maken van nieuwe muziek en visuals.
Het archief van Beeld & Geluid vormde daarbij zowel de technische basis als artistieke inspiratiebron. In 2024 lieten live shows in Europese steden zien hoe AI het archief tot leven brengt. Ik vind dit een belangrijk én inspirerend project: het laat zien hoe AI erfgoed op een toegankelijke en creatieve manier herbruikbaar maakt. Dit project is in samenwerking met Thunderboom Records. Op hun website lees je alles over de afsluitende showcase die plaats vond in Londen bij Rich Mix, met een optreden van de elektronische muzikant Sound of Fractures.
Nieuwsbrief Onderzoek & Erfgoed
Wil je meer weten over de projecten van Onderzoek & Erfgoed? Hou dan onze blogs in de gaten, meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijeenkomsten en activiteiten die we doen om onze collecties toegankelijk te maken voor onderzoek.