Je bevindt je hier:

Frank Zichem in Focus op Beeld voor Beeld

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"13514","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"320","style":"line-height: 1.538em;","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]Van 18 t/m 22 december 2013 vindt in Amsterdam het filmfestival Beeld voor Beeld plaats, met vertoningen in EYE en het Tropentheater.  Beeld voor Beeld is een documentaire filmfestival over culturele diversiteit. De films die op Beeld voor Beeld worden vertoond, hebben met elkaar gemeen dat de makers langdurig in de gefilmde omgeving hebben doorgebracht.

Op vrijdag 20 december worden twee films uit de collectie van Beeld & Geluid vertoond binnen het programmaonderdeel In Focus: Frank Zichem. Het zijn de films Papieren Nederlandertjes en Een land om mee te Leven, beide geregisseerd door Frank Zichem.

In Papieren Nederlandertjes brengt Zichem de ervaring van Surinaamse kinderen in beeld die met hun familie maar soms ook alleen op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Ze zouden een betere toekomst krijgen maar de overgang valt lang niet altijd mee. De kinderen hebben weinig bewegingsruimte, lopen achter op school, zijn het slachtoffer van discriminatie en missen hun familie. Ook Nederlanders komen aan het woord over hun nieuwe landgenoten.

In de film Een land om mee te Leven licht regisseur Frank Zichem zijn geboorteland Suriname door. Het is vlak voor de onafhankelijkheid. We zien hoe het leven van de Surinamers eruitziet; hoe ze wonen, werken, hopen en hun geloof beleven, in de stad en op het platteland. Frank Zichem brengt de problemen in beeld. Sociaal en economisch lijkt Suriname meer op een ontwikkelingsland dan op een rijke kolonie.

De films zijn door Beeld & Geluid t.b.v. het filmfestival van film gedigitaliseerd dankzij het project Beelden voor de Toekomst.


Nabespreking: Jeroen Trommelen in gesprek met Frank Zichem op Beeld voor Beeld