Je bevindt je hier:

Fragment uit Ja Zuster, Nee Zuster teruggevonden

Er is in het archief van de VRT in Vlaanderen beeldmateriaal uit de populaire tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster opgedoken. Het betreft beeldmateriaal bij het liedje Naar Zwitserland. Het verhaal over JZNZ is redelijk algemeen bekend. Tussen september 1966 en september 1968 zendt de VARA twintig afleveringen van de serie uit. De serie is geschreven door Annie M.G. Schmidt, de muziek is van Harry Bannink. Het begint als een serie voor de jeugd, en het wordt zeer gewaardeerd door zowel jong als oud. Er zitten miljoenen mensen voor de buis, in een tijd waar men in Nederland kon kiezen tussen slechts twee (!) Nederlandse netten.

De uitzendingen worden in eerste instantie bewaard op videoband: Ampex-banden, geen videocassettes maar grote spoelen met magnetische band waarop het videosignaal is vastgelegd. De banden worden vervolgens gewist om op kosten voor opslag te besparen. Misschien omdat bijna heel Nederland in 1966-68 de serie heeft gezien en omdat herhaling niet meer mogelijk was, heeft de serie sindsdien een legendarische status gekregen. De liedjes uit de serie zijn bewaard en worden reeds 45 jaar succesvol verkocht. Eerst op LP en CD, tegenwoordig streaming of zijn te verkrijgen via download. Bij Beeld & Geluid zijn de films met de buitenopnamen gedigitaliseerd en zo is een deel van de serie toch terug te zien. Ook zijn er foto’s bewaard in de fotocollectie van Beeld & Geluid. Maar de wens om nog originele tv-beelden terug te vinden zal altijd blijven bestaan.

Op 6 november 2012 is op 92-jarige leeftijd Hetty Blok overleden. Blok wordt bij het grote publiek vooral herinnerd vanwege haar rol als Zuster Klivia uit de tv-serie. In Nederland wordt op internet, tv, radio en in de gedrukte media aandacht besteed aan haar overlijden. Ook in Vlaanderen wordt haar overlijden opgemerkt en o.a. de VRT zendt een in memoriam uit. In het archief van de VRT treft mediamanager Brecht Declercq vermeldingen van JZNZ aan. In Vlaanderen is een aantal afleveringen van de serie uitgezonden in 1968-69. De reeks zelf is niet bewaard, wel een aantal korte fragmenten. Het zijn geen directe kopieen van de uitzendbanden, maar kopieen door telerecording. Declercq informeert Beeld & Geluid over zijn vondst, waarna de beelden vanwege de Nederlandse herkomst van het ene naar het andere archief verhuizen. 

Vrijdag 28 december 2012 worden de beelden van het fragment Naar Zwitserland uitgezonden in het programma MAX TV Wijzer. Van de bijbehorende foto’s uit de fotocollectie weten we dat deze scene is opgenomen op 26 september 1966. Het liedje behoort tot de aflevering Lodewijk. De eerste uitzending was op 29 oktober 1966, de herhaling van dit fragment aanstaande vrijdag.