Je bevindt je hier:

Illustraties van Hans de Cocq in Beeld & Geluid

Het jongerenprogramma Moef Ga Ga, het voorlichtingsprogramma  Open en Bloot en het kinderprogramma Sesamstraat zijn verschillend in doelgroep en inhoud. Het grafische werk van Hans de Cocq hebben ze als overeenkomst. De illustrator en ontwerper maakte in dienst van de NOS titels en illustraties voor vele televisieprogramma’s. Een groot deel van zijn werk behoort al sinds 1996 tot de collectie van Beeld & Geluid. Op 26 maart 2015 is de collectie aangevuld door zijn familie met schetsen, tekeningen, ontwerpen en een boek.

Familieleden Frankie Tjoeng, Erna de Cocq- de Ruiter, Jitka de Cocq overhandigen het werk van Hans de Cocq aan curator Bas Agterberg 

Hans de Cocq

Hans de Cocq (1937-2009) is opgeleid op de Kunstnijverheidschool. In 1964 kwam hij is dienst van de NTS en bleef dat tot 1992. Zijn werk biedt een overzicht in gebruik van titels en illustraties op televisie in het pre-computer tijdperk.

Moef Ga Ga

Het befaamde muziekprogramma Moef Ga Ga (1965-1968) is met optredens van internationale artiesten en onder regie van Bob Rooyens. Hij experimenteert met dans, camerawerk en decor. Hans de Cocq maakt de titels die in beeld worden geprojecteerd over de optredens van de artiesten in de studio. Slechts twee afleveringen zijn bewaard in het archief van Beeld & Geluid.

Open en bloot

Minstens zo opvallend is de titel van het programma Open en bloot (1974), het eerste programma over seks op de Nederlandse televisie. Sketches, animaties en interviews verbeelden het gevoelige onderwerp. Het programma roept veel reacties op. De eerste aflevering heeft een kijkdichtheid van 51,6 % oftewel 5.160.000 kijkers. De controverse wordt duidelijk in de waarderingscijfers die sterk uiteenlopen. De televisierubrieken in de dagbladen staan er vol mee en in de radio en televisie gidsen voeren voor- en tegenstanders door middel van ingestuurde brieven. Vrij Nederland plaats op 8 juni 1974 een bloemlezing van verschillende reacties die het programma oproept. De tekeningen zijn weliswaar expliciet, maar het programma is ingetogen  in vergelijking met de Neuken doe je zo! (2003) en Spuiten en slikken (2005-heden).

Titelkaart Open en Bloot (1974) geinspireerd op Anthon Beeke's blote-meisjes-alfabet (1969). 

Illustratief voor televisie

Tekenend voor de grafici is dat zij hun werk veelal in de anonimiteit deden. Ze werkten in dienst van de NOS ontwerpafdeling en werden ingehuurd door alle omroepen. Van de televisieuitzendingen uit de jaren ’60, ’70 en ’80 is vaak niet veel bewaard. In dat geval geven foto’s, tekeningen en beschrijvingen de informatie over deze programma’s.  In het boek Vorm van Vermaak en de gelijknamige site beschrijft Liselotte Doeswijk de werkzaamheden van de ontwerpers voor televisie. Ze plaatst de decorontwerpen, illustraties en animaties in een verband en heeft er door haar onderzoek voor gezorgd dat meer ontwerpers hun materiaal onderbrengen in het archief. Grietje Hoogland werkt aan een onderzoek naar het gebruik van animatie en illustraties in kinderprogramma’s. Ongetwijfeld zal het werk van Hans de Cocq dan uitvoeriger beschrijven.

Meer informatie over Hans de Cocq

Liselotte Doeswijk: Vorm van vermaak

Interview met Hans de Cocq op Adviz