You are here:

Project Space - tijdelijk gesloten

Per 3 juni is de Project Space tijdelijk gesloten.

De komst van nieuwe technologieën en social media hebben ervoor gezorgd dat je niet alleen meer mét de media, maar ook ín de media leeft. In de Project Space bieden we ruimte aan experimentele projecten op het gebied van media.

We laten je ontwikkelingen zien én ervaren. Maak kennis met nieuwe vormen van interactie, presenteren, kijken en media maken. 

De Project Space is op het moment gesloten.

Wanneer de Project Space weer geopend is, zal dat zijn op woensdagen en in het weekend. Een bezoek aan de Project Space is inbegrepen bij je bezoek aan ons museum.

De installaties in de ruimte wisselen geregeld. Als laatst was er te zien:

Deep Fake

In samenwerking met Prof. dr. Theo Gevers (professor Computer Vision, Universiteit van Amsterdam) 

Nepnieuws is nog steeds aan de orde van de dag. Teksten en beelden worden op grote schaal bewerkt en gemanipuleerd, omdat dit redelijk eenvoudig en goedkoop te doen is. Bij bewegend beeld is dit een stuk lastiger. Maar daar lijkt nu snel verandering in te komen: met Deep Fake-technologie is het mogelijk om het hoofd van persoon A de woorden van persoon B te laten uitspreken, inclusief mimiek, knipperende ogen, hoofdbewegingen én bijbehorende schaduw. Deze volgende stap in de ontwikkeling en verspreiding van nepnieuws kon je hier zien én zelf uitproberen!

Ben ik in beeld?

20Face

Hier testten we software die nog in ontwikkeling is voor gebruik in ons nieuwe museum. We willen graag ontdekken hoe het werkt en hoe jij erop reageert. Als we jou als bezoeker kunnen identificeren en herkennen, dan kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tonen van tv-programma’s uit jouw jeugd, gebaseerd op je gescande leeftijd.
 

Foto: Jorrit Lousberg

Path of Distraction

Jan Reuser (eindexamenkandidaat Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

'Path of Distraction' is een virtuele interactieve installatie: het werk reageert op wat jij doet. Je gebruikt hierin je eigen handen voor interactie met de virtuele wereld en wanneer je interesse toont in een object in de virtuele wereld zal die wereld op jou reageren.

Foto: Jorrit Lousberg

Radio Garden

Studio Puckey en Studio Moniker in opdracht van Beeld en Geluid en het internationale research project Transnational Radio Encounters

Draai aan de wereldbol, zoom in of uit en luister naar radiozenders over de hele wereld. Je kunt ook in het verleden duiken en horen wat er veranderd is in het maken van radio. Heb je iets leuks ontdekt? Laat dan je persoonlijke reistip voor andere bezoekers achter in het logboek. En vergeet niet ons op de wereldkaart te laten weten waar je allemaal bent geweest.

Face the Interface

Anja Groten

‘Face the Interface’ is een interactieve installatie waarbij je wordt toegesproken door een algoritme voor gezichtsherkennings. Zodra jouw gezicht gedetecteerd wordt, begint het verhaal. Afhankelijk van jouw expressie wordt de verhaallijn vervolgd…

Nieuws achter het nieuws

In samenwerking met Spinque (in ontwikkeling)

Dagelijks vliegen de actualiteiten je om de oren. Via je mobiel heb je direct toegang tot het allerlaatste nieuws. In ‘Nieuws achter het nieuws’ proberen we recente nieuwsberichten aan het audiovisuele materiaal in ons archief te koppelen, zodat je kunt ontdekken hoe de nieuwste nieuwtjes al eerder in beeld zijn vastgelegd. Deze technologie is nog in ontwikkeling, maar je kunt het hier wel al uitproberen. Selecteer één van de realtime nieuwskoppen en ontdek welke beelden er rondom dit actuele nieuwsthema opduiken uit ons archief.

Foto: Jorrit Lousberg

Retro Space Arcade

We zijn onlangs gestart met het archiveren van games. Maak je klaar voor een nostalgische trip, want hier speel je games als A2 Racer, Redcat en Jazz Jackrabbit opnieuw

Games Canon

Universiteit Utrecht: Dr. Rene Glas, Dennis Jansen, Brian de Lint, Amanda Moss, Andrea Di Pastena, Dr. Jasper van Vught, Dr. Stefan Werning
Samen met een groep experts hebben we de Nederlandse Games Canon samengesteld. Deze selectie van games geeft een mooi beeld van de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse game-industrie in de afgelopen 35 jaar. Speel het kaartspel en maak kennis met de canon.