Je bevindt je hier:

Workshop Fake News

‘Vogels gaan dood door straling G5-netwerk’, ‘toen hij een hele fles azijn in het toilet goot, gebeurde er DIT’ en 'zeven redenen waarom chocolade eten goed is voor je gezondheid!!'. Dit is pulpnieuws. Nieuws van lage journalistieke kwaliteit en op sensationele manieren gebracht. Soms met een kern van waarheid, maar veel vaker gaat het om nepnieuws. We delen en liken dit soort berichten veel vaker dan serieus nieuws en dus bereiken ze veel meer mensen. Ook kinderen die net hun eerste smartphone hebben gekregen, worden verleid om op nepnieuws te klikken en te verspreiden. Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?

Deze workshop leert leerlingen nepnieuws te begrijpen door het zelf te maken. Ze kruipen in de huid van een nepnieuwsmaker en zien hoe makkelijk het is om mensen erin te laten trappen. Vervolgens maken ze zelf nepnieuws. Wie weet de meeste mensen voor de gek te houden?

In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG. Deze zijn gebaseerd op de resistentietheorie of inoculatietheorie: het idee dat mensen kunnen worden “gevaccineerd” tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bericht voor te schotelen. Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak. Het bleek  dat er een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van nepnieuws.

Programma

 • Introductie op nepnieuws 
 • De redactie 
 • Trollen
 • Bespreken en afsluiting

Praktische informatie

Deze workshop bieden wij ook aan op locatie. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact met ons op.

 • Geschikt voor leerlingen in groep 7/8

 • Duur: 2 uur

 • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

 • Prijs: €250 per groep
  - Op locatie: bijkomende reiskosten

 • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Nu boeken

Vul onderstaand formulier in om deze workshop aan te vragen. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)
E groepsbezoek@beeldengeluid.nl

Locatie
We komen graag bij je langs op school om onze workshops en masterclasses te geven. Hiervoor rekenen wij de volgende reiskosten:
tot 25 km € 25
25 - 50 km € 50
50 - 100 km € 75
meer dan 100 km € 100
Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Gewenst programma (op locatie)
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Dagdeel
Dagdeel
Omschrijf het niveau/leerjaar van de leerlingen.