Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Weekend van de Wetenschap

Hoe werkt bewegend beeld? Kun je films en televisieprogramma’s voor eeuwig bewaren? Kan een band ook bederven? En hoe ziet de toekomst van media er eigenlijk uit?

Al deze vragen (en meer!) worden beantwoord tijdens het Weekend van de Wetenschap in Beeld & Geluid!

Hoe werkt bewegend beeld? Kun je films en televisieprogramma’s voor eeuwig bewaren? Kan een band ook bederven? En hoe ziet de toekomst van media er eigenlijk uit?

Al deze vragen (en meer!) worden beantwoord tijdens het Weekend van de Wetenschap in Beeld & Geluid!

WvdWplaceholderimage

Op 6 & 7 oktober bij Beeld & Geluid: het Weekend van de Wetenschap!

In het Weekend van de Wetenschap organiseren we verschillende events voor jong én oud!

Datawandeling

Wat gebeurt er met onze persoonlijke gegevens als we over straat lopen? Soms zien we precies welke data we achterlaten. Op andere plekken is dat een stuk minder duidelijk. Wanneer vinden we het goed om onze gegevens te delen? En wanneer gaat het ons te ver?

De wandeling start beide dagen om elk heel uur tussen 11.00 uur en 16.00 uur. 

Duur: 30 minuten. Aanmelden kan ter plaatse, beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Loop je de datawandeling liever zelf? Dat kan met de dataspeurtocht! Haal de speurtocht op bij de balie in Beeld & Geluid.

Kinderrondleiding

Zaterdag: 12.45 uur, 14.00 uur en 15.15 uur

Zondag: 11.30 uur, 12.45 uur, 14.00 uur, 15.15 uur, 16.30 uur

Kan een band ook bederven? Hoe werkt film? Kun je beelden eeuwig bewaren? Jongeren groeien op in een digitale wereld. Tijdens een rondleiding door onze ondergrondse archieven ontdek je wat de voorlopers zijn van de smartphone, webcam en 4k-televisie. Verzuurde filmbanden, toverlantaarns en loodzware filmcamera’s passeren de revue. Een familierondleiding voor nieuwsgierige kinderen en hun ouders!

Duur: 30 minuten. Aanmelden voor de rondleiding kan ter plaatse.

GIFjes en animatie maken

Zaterdag en zondag doorlopend te bezoeken van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Wist je dat beeld helemaal niet kan bewegen? Bewegend beeld bestaat eigenlijk uit allemaal fotootjes. Als je deze heel snel achter elkaar afspeelt, lijkt het of het beeld beweegt. Buurman en Buurman, Shaun het Schaap, Nijntje: allemaal films en series die gemaakt zijn met deze techniek. Hoe dat precies werkt? We leren je hier meer over en je kunt natuurlijk zelf ook zo’n niet-bewegend filmpje maken!

Chromakeyset

Chromakey is in de jaren 30 al bedacht in Hollywood in de filmstudio’s en wordt nu nog steeds gebruikt in film en op tv. Door deze nieuwe techniek werd film maken veel goedkoper. De complete filmcrew kon nu veel vaker in de filmstudio blijven. De achtergrond (een zonnig strand, een weide met schaapjes) kon nu in het beeld getoverd worden. Wil je zien hoe dit precies werkt? Probeer het zelf!

Presentatie 'De wetenschapper vertelt' 

Zondag om 14:30, in theaterzaal 2.

Intelligente robots en zelfdenkende machines die ons helpen, dat is iets voor de toekomst. Maar we hebben nu wel al een beeld over hoe robots eruitzien of wat ze kunnen doen. In televisieprogramma’s zien we vaak toekomstbeelden. Al lang geleden in 1958 was er een spannende serie die 'Morgen gebeurt het' heette. Serieuze programma’s zoals Het Klokhuis volgden vaak wetenschappers in hun ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van de computer. Bas Agterberg van Beeld & Geluid neemt je mee in de geschiedenis van de beelden van de toekomst. Wat verwachtten we vroeger van de technologie en is de toekomst geworden zoals we in het verleden verwachtten?