Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

ReFresh Masterclass

Cannabis, Ze noemen me Baboe, Vliegende Hollanders: deze succesvolle producties maken allemaal creatief gebruik van archiefmateriaal. Hoe kun je archiefmateriaal gebruiken in je eigen werk? Filmmakers als Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe) en Joram Lürsen (Vliegende Hollanders) vertellen over hun ervaringen!

Cannabis, Ze noemen me Baboe, Vliegende Hollanders: deze succesvolle producties maken allemaal creatief gebruik van archiefmateriaal. Hoe kun je archiefmateriaal gebruiken in je eigen werk? Filmmakers als Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe) en Joram Lürsen (Vliegende Hollanders) vertellen over hun ervaringen!

ReFresh

In aanloop naar het workshoptraject ReFresh ReFresh organiseren VERS en Beeld & Geluid deze online masterclass over het gebruik van archiefmateriaal. Diverse filmmakers vertellen over hun recente projecten met materiaal uit archiefcollecties. Hoe zijn deze producties tot stand gekomen? Wat waren de grootste uitdagingen? Daarnaast geven we je in een inkijkje in onze verschillende collecties en welke projecten we organiseren met betrekking tot hergebruik. 

Deelnemende filmmakers zijn: Sandra Beerends, regisseur van Ze noemen me baboe, Joram Lürsen, regisseur van Vliegende Hollanders, Edward Liddiard en Daan Citters, researcher en acteur van De Oost / De wereld van de Oost.

Ze noemen me Baboe - Sandra Beerends

De succesvolle documentaire Ze noemen me Baboe is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit de collecties van EYE, Beeld & Geluid en NHK. Regisseur Sandra Beerends vertelt in de film het verhaal van het Javaanse kindermeisje Alima in dienst van een Nederlands gezin. Uit archiefbeelden, aangevuld met muziek en audiocommentaar, reconstrueert Beerends Alima's lotgevallen ten tijde van de Japanse bezetting, de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd en de politionele acties waarmee Nederland zijn koloniale bezit probeerde veilig te stellen.

Vliegende Hollanders - Joram Lürsen 

Vliegende Hollanders is de 8-delige dramaserie over de pionierstijd van de Nederlandse luchtvaart die afgelopen najaar op de NPO1 een groot publiek trok. Slim gebruik van archiefbeelden uit het begin van de 20e eeuw versterkt  het gevoel van authenticiteit. Regisseur Joram Lürsen vond met de researchers van Beeld & Geluid beelden die naadloos aansluiten bij de scènes gespeeld door Bram Suijker en Fedja van Huêt (als Anthony Fokker), en Steef de Bot en Daan Schuurmans (als Albert Plesman).

De Oost / De Wereld Van De Oost  - Edward Liddiard en Daan van Citters

Rondom de nieuwe speelfilm De Oost (verwachte release april/mei 2021) is door filmproducent New Amsterdam Film Company en creative storytelling Hyper Epic een impact campagne opgezet: De Wereld van de Oost. Deze campagne richt zich samen met de film op de onderbelichte geschiedenis van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (die in 2020 precies 75 jaar geleden uitbrak).

De Wereld Van De Oost gebruikt veel archiefmateriaal - afkomstig uit de research voor de film - dat een ander perspectief biedt op deze geschiedenis. Historicus en researcher Edward Liddiard vertelt hierover. Filmmaker en filmmaker/acteur Daan van Citters vertelt over de persoonlijke documentaire die hij maakt naar aanleiding van het archiefmateriaal dat hij vond over zijn eigen opa die in deze oorlog vocht. 

Wat is ReFresh?

ReFresh is een talentonwikkelingstraject voor beginnende beeldmakers. Als deelnemer van ReFresh volg je van maart tot en met juni 2021 meerdere workshops. Je wordt gedurende het hele traject begeleid door filmmakers die veel ervaring hebben met het werken met materiaal uit archiefcollecties. 



Je leert in ReFresh over de creatieve mogelijkheden van archiefmateriaal, welke av-content er in een collectie zit, hoe je zoekt, hoe het met auteursrechten zit en je hoort over best practices. Het einddoel is een pitch document waarmee je je productie presenteert aan producenten en vertegenwoordigers van fondsen. Het vervolg is aan jou! 

Workshops

In de drie workshops leer je als deelnemer vooral praktische vaardigheden om in jouw project op de juiste manier de juiste content uit de archiefcollecties te gebruiken. Ook leer je hoe je een goed pitch document samenstelt en hoe je de beste pitch houdt.

De workshops zijn live op locatie (o.v.b. van coronamaatregelen). Als niet-geselecteerde kun je één of alle workshops online volgen (beperkt aantal plaatsen).

Open call

Als beginnend beeldmaker kun je vanaf nú je voorstel indienen om deel te nemen aan het traject! Overtuig ons van je idee voor een mediaproductie in fictie, docu of een mengvorm. We willen vooral lezen hoe je je persoonlijke motivatie en sociaal-maatschappelijke urgentie combineert met content die je uit de collectie van Beeld & Geluid wilt halen. Stuur uiterlijk maandag 22 februari jouw voorstel in met een two pager (logline, korte synopsis, motivatie, korte omschrijving van de thematiek en de arena), je cv en je portfolio.