Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Public Spaces: Publiek platform voor sociale interactie

Commerciële sociale platforms als Facebook, Twitter en Instagram domineren ons online leven. We delen daar onze ervaringen, opinies en voorkeuren en voeden daarmee allerlei commerciële partijen. Zou het mogelijk zijn om de kracht van online communities op een niet-commerciële manier te organiseren? Hoe kan je het publieke domein online versterken? Zo'n vijftien partijen hebben het initiatief genomen om te komen tot een nieuw platform genaamd PublicSpaces en presenteren hun bevindingen.

Zo’n vijftien partijen, onder wie de VPRO en enkele andere omroepen, Beeld en Geluid, Pakhuis de Zwijger, Waag Society en Nederlands Filmfestival, hebben het initiatief genomen om te komen tot een nieuw platform genaamd PublicSpaces. De afgelopen maanden is onderzocht of het mogelijk is een online omgeving aan te bieden waar publieke waarden gelden. Daarbij worden gebruikers niet als commerciële eenheden gezien, maar als burgers die vrij en goed geïnformeerd aan het publieke debat kunnen deelnemen. De coalitie bestaat uit partijen die dit als essentieel onderdeel zien van hun publieke taak.

De organisaties die dit initiatief leiden zijn de DDW (Dutch Design Week Eindhoven), EYE Filmmuseum, Holland Festival, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), Koninklijke Bibliotheek, IFFR (International Film Festival Rotterdam), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NFF (Netherlands Film Festival), Pakhuis de Zwijger, Waag Society en de omroepen VPRO, BNN-VARA & EO. Het doel is deze coalitie te laten groeien.

Heeft uw organisatie interesse om aan te sluiten bij dit initiatief, of wilt u meer weten over deze coalitie en hun plannen? Tijdens deze presentatie wordt er meer verteld over Public Spaces, gevolgd door een discussie waarbij ook andere initiatieven op dit gebied betrokken worden. Maak ook een persoonlijke afspraak met de initiatiefnemers om te kijken wat voor rol uw organisatie zou kunnen spelen.

Moderator van de sessie is Monique van Dusseldorp

Met onder andere

  • Geert-Jan Bogaerts, Voorzitter PublicSpaces en Hoofd digitale media VPRO. Zo’n vijftien partijen, onder wie de VPRO en enkele andere omroepen, Beeld en Geluid, Pakhuis de Zwijger, Waag Society en Nederlands Filmfestival, hebben het initiatief genomen om te komen tot een nieuw platform genaamd PublicSpaces. De afgelopen maanden is onderzocht of het mogelijk is een online omgeving aan te bieden waar publieke waarden gelden.

  • Sandra Rientjes is de directeur van Wikimedia Nederland (WMNL). WMNL zet zich in voor vrije kennis en de toegang tot die vrije kennis voor iedereen, en ondersteunt de vrijwilligers die de Nederlandstalige Wikipedia bewerken. Hoe zijn hun ervaringen met de ‘’publieke ruimte’’ online? Welke regels ontstaan er, en wat er gebeurt er na verloop van tijd?

  • Marleen Stikker is oprichter van Waag Technology and Society in Amsterdam. Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker zij de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. Onlangs bepleitte zij in Zomergasten voor de publieke ruimte online, de ‘’meent’’ waar we samen kunnen komen. Hoe zou dat kunnen werken?

  • Maarten Brinkerink is Expert Publieksparticipatie en Innovatieve Toegang binnen de afdeling Kennis en Innovatie bij Beeld en Geluid. Hij is onder meer initiatiefnemer van Open Beelden en Open Cultuurdata. Op dit moment werkt hij aan het vormgeven van een publiek platform voor video-uitwisseling, gebruikmakend van Public Spaces.