Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Kindercollege: Hoe maak je satire in een tekening?

Hoe vertel je een verhaal in een satirische cartoon? Cartoonist Merel Barends leert je de kneepjes van het vak in dit kindercollege!

In dit college maak je kennis met het overdrijven, bespotten en belachelijk maken via cartoons. Cartoonist Merel Barends leert jou dat je via tekeningen een verhaal kunt vertellen of iets duidelijk kunt maken op een satirische manier. In een karikatuur of spotprent overdrijf je wat jou opvalt; van grote oren maak je gigantische oren en blosjes op de wangen worden een knalrood hoofd. Een verhaal tekenen is nog nooit zo leuk en leerzaam geweest! 

Satire-colleges MuseumJeugdUniversiteit

Satire komt voor in veel verschillende vormen: op televisie, online, in tekeningen. Tijdens deze collegereeks van Beeld en Geluid maak je kennis met allemaal! En vertellen de makers je meer over wat satire is en waarom het zo belangrijk is dat het bestaat. Aan het einde van deze collegereeks ga je naar huis met een welverdiend écht MJU diploma.

Satire

Satire is een kunstvorm waarin iets of iemand een beetje belachelijk gemaakt wordt. Soms vinden mensen het beledigend, maar vaak moeten we er heel hard om lachen! Satire gaat vaak over  bekende mensen zoals onze koning of premier Rutte, maar het kan ook gaan over je juf of je broer. Of over iets wat je in het nieuws gezien hebt. Bij satire vergroot je uit wat je anders ook al opvalt (flaporen!) of doe je iemand op een grappige manier na. Satire is niet alleen grappig, maar gaat vaak over serieuze dingen. De makers willen je op een andere manier naar het nieuws en andere gebeurtenissen in de wereld laten kijken en je hierover aan het denken zetten.