You are here:

The international perspective on a radio centenary

Nederland viert 100 jaar radio! 6 november is de honderdste verjaardag van de eerste uitzending van een eerder aangekondigde radio-uitzending, de eerste in een serie van het radiostation dat werd opgericht door uitvinder Hanso Idzerda. Tijdens deze conferentie vieren we het 100-jarig bestaan van het medium met nadruk op internationale perspectieven op radio.

Op 6 november 2019 viert Nederland 100 jaar radio. Deze datum is de honderdste verjaardag van de eerste uitzending van een eerder aangekondigde radio-uitzending, de eerste in een serie van het radiostation dat werd opgericht door uitvinder Hanso Idzerda. Het markeerde het begin van het uitzonderlijk grote aantal uitzendactiviteiten zoals we ze vandaag kennen. In de vorige eeuw is radio enorm belangrijk geweest voor de maatschappij en cultuur en er wordt voorspeld dat het een belangrijke rol zal blijven spelen, zij het in een voortdurend veranderende context. Inderdaad, radio heeft de afgelopen 100 jaar standgehouden en bloeide door zich voortdurend aan te passen aan veranderende sociale, culturele en technologische omstandigheden.

Beeld en Geluid is de ideale plek voor het eeuwfeest, met onze schat aan archiefmateriaal met betrekking tot de Nederlandse radiogeschiedenis. De viering bestaat uit een tweedaagse internationale conferentie op 7 en 8 november met een focus op de internationale perspectieven op radio.

Bevestigde keynote sprekers zijn Prof. Kate Lacey en Prof. Michele Hilmes.

Voorstellen voor individuele presentaties van radio-wetenschappers en -beoefenaars op radio in elk land / regio zijn van harte welkom! Voor informatie lees de Call for papers.