Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Hoe bedenk je de beste krantenkop?

De Speld-redacteur Nathan de Groot laat je tijdens dit kindercollege op een andere manier kijken naar nieuws. En word voor één uur redacteur van jouw satirische schoolkrant en schrijf je de beste verzonnen krantenkoppen over wat er bij jou op school gebeurt!

Nieuws is overal en kun je bijvoorbeeld teruglezen in kranten én online op internet. Het is soms een beetje saai maar kan ook heel leuk en grappig zijn. Nathan de Groot leert jou op een andere manier te kijken naar nieuws. Want pas op! Er zijn ook websites met alleen maar onzin nieuws. Ze gooien het echte nieuws om en verdraaien het, zoals online krant de Speld. Dat is een vorm van satire. Tijdens dit college word jij voor één uur redacteur van jouw satirische schoolkrant en schrijf je de beste verzonnen krantenkoppen over wat er bij jou op school gebeurt. 

Satire-colleges MuseumJeugdUniversiteit

Satire komt voor in veel verschillende vormen: op televisie, online, in tekeningen. Tijdens deze collegereeks van Beeld en Geluid maak je kennis met allemaal! En vertellen de makers je meer over wat satire is en waarom het zo belangrijk is dat het bestaat. Aan het einde van deze collegereeks ga je naar huis met een welverdiend écht MJU diploma.

Satire

Satire is een kunstvorm waarin iets of iemand een beetje belachelijk gemaakt wordt. Soms vinden mensen het beledigend, maar vaak moeten we er heel hard om lachen! Satire gaat vaak over  bekende mensen zoals onze koning of premier Rutte, maar het kan ook gaan over je juf of je broer. Of over iets wat je in het nieuws gezien hebt. Bij satire vergroot je uit wat je anders ook al opvalt (flaporen!) of doe je iemand op een grappige manier na. Satire is niet alleen grappig, maar gaat vaak over serieuze dingen. De makers willen je op een andere manier naar het nieuws en andere gebeurtenissen in de wereld laten kijken en je hierover aan het denken zetten.