Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Festival van het Vrije Woord 2017

De onafhankelijke rol van de journalistiek staat wereldwijd onder druk. Met meer journalisten achter de tralies dan ooit tevoren, fors geweld tegen de pers in conflictgebieden, maar ook de alternatieve feiten van de regering Trump. Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en daarvoor is aandacht helaas hard nodig. Daarom nodigt het Persvrijheidscomité je van harte uit voor het Festival van de Persvrijheid.

De onafhankelijke rol van de journalistiek staat wereldwijd onder druk. Met meer journalisten achter de tralies dan ooit tevoren, fors geweld tegen de pers in conflictgebieden, maar ook de alternatieve feiten van de regering Trump. Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en daarvoor is aandacht helaas hard nodig. Daarom nodigt het Persvrijheidscomité je van harte uit voor het Festival van de Persvrijheid.

Dit evenement is inmiddels voorbij. Je kunt de persvrijheidslezing van Ece Temelkuran hier teruglezen.

Dit jaar ligt in het programma de nadruk op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen?

Traditioneel wordt op de avond de Persvrijheids-situatie in de Wereld en in Nederland in beeld gebracht aan de hand van de jaarrapportages van Freedom House en de Persvrijheidsmonitor.

 

Het programma

16.30-18.00 Workshops

Tekenen (Cartoons) Tjeerd Royaards

Tjeerd Royaards is cartoon tekenaar.

Zijn werk verschijnt met regelmaat op Joop.nl, in Nederlandse kranten en tijdschriften. Internationaal stonden tekeningen onder andere in The GuardianLe MondeDer Spiegel en op televisiezender CNN. Royaards is betrokken bij het globale platform Cartoon Movement, actief voor Cartooning for Peace en in de Board of Advisors van Cartoon Rights Network International.

Schrijven (poezie) met Tjiske Jansen

Tjitske Jansen (1974) is dichteres en toneelschrijver.

Ze verwierf nationale aandacht met haar eerste gedichtenbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen. Voor de bundel Koerikoeloem ontving ze in 2009 de Anna Bijns Prijs.

Schrijven (proza) Christine Otten

Christine Otten (1961) brak door in 2004 met de roman De laatste dichters.

Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman is bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. In 2011 verzorgde Otten samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Haar roman Rafaël (2014) wordt verfilmd. Ze is ook actief als performer en bedenker en presentator van succesvolle literaire variétéprogramma’s als Bijlmer Boekt!

Overleven in conflictgebieden - voor opdrachtgevers en (foto) journalisten.

Workshop door Jan-Joseph Stok en Peter ter Velde.

Deze workshop wordt gegeven door Jan-Joseph Stok, fotograaf en bestuurslid van de NVF en Peter ter Velde, buitenland- en veiligheidscoördinator NOS, tevens docent NVJ Academy.

Beiden zullen uitgebreid ingaan op de voorbereidingen voor uitzendingen, hoe te handelen tijdens het verblijf, en de nazorg bij terugkomst uit een conflictgebied. Het perspectief van de opdrachtgevers én van de journalisten wordt in de workshop belicht. 

Workshop Fotografie (Ilvy Njiokiktjien)

Njiokiktien won verschillende prijzen voor haar werk, waaronder de Zilveren camera.

Ze won ook World Press Photo Multimedia Award en was de eerste Fotograaf des Vaderlands in 2013. Njiokiktjien heeft over de hele wereld gewerkt, maar met een focus op Afrika.

 

18.00-19.30 Turks buffet

19.30-21.45 Avondprogramma

Thema zaal 1: Turkije

De Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu opent de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en is er een interview met NOS correspondent Lucas Waagmeester. In het kader van het project Getekend Syrië staat met Syrische cartoonisten de artistieke vrijheid van meningsuiting op het programma. Onder anderen Tjeerd Royaards en Lectrr spreken over hoe een cartoonist tekeningen maakt in tijden van repressie en oorlog, wanneer de vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

 

Thema zaal 2: Veiligheid

Professor Alex Brenninkmeijer presenteert een onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten. Aansluitend is een paneldiscussie met onder anderen Chris Klomp en Sanne Terlingen en vervolgens over de veiligheid in conflictgebieden met onder anderen Marcel Gelauff (Hoofdredacteur NOS Nieuws) en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.

 

Vanaf 21.45: Borrel

Beeld & Geluid toont in samenwerking met Museum Hilversum en de Jeroen Oerlemans Foundation een selectie van het werk van Jeroen Oerlemans, de Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië.

Het festival van het vrije woord wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité.

 

Het Persvrijheidscomité

Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en Beeld & Geluid.

Met financiële bijdragen van: Stichting Media en Democratie, Veronica, Persvrijheidsfonds en Ministerie van OCW