Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Boekpresentatie: De krant – Een cultuurgeschiedenis

Op 26 juni is de boekpresentatie van het boek 'De krant – Een cultuurgeschiedenis', onder redactie van Huub Wijfjes en Frank Harbers. Over 400 jaar krant in Nederland.

Op 26 juni is de boekpresentatie van het boek 'De krant – Een cultuurgeschiedenis', onder redactie van Huub Wijfjes en Frank Harbers. Over 400 jaar krant in Nederland.

Programma

14:45 uur: Inloop

15:00 uur: Welkomstwoord door Frank Harbers

15:10 uur: Overhandiging van het eerste exemplaar aan Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid) en Pieter Broertjes (burgemeester Hilversum en oud hoofdredacteur van de Volkskrant.

15:15 uur: Het woord aan Eppo van Nispen tot Sevenaer

15:25 uur: Pieter Broertjes over de krant in heden en toekomst

15.40 uur: Talkshow over de krant in heden en toekomst, onder leiding van Eva Hulscher (journalist RTV Noord), met Erik Wijnholds (hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Rennie Rijpma (adjunct-hoofdredacteur digitaal Algemeen Dagblad), Marcella Breedeveld (adjunct-hoofdredacteur NRC Handelsblad en NRC Next) en Gert-Jaap Hoekman (hoofdredacteur Nu.nl).

16:30 uur: Borrel

Wilt u bij de presentatie aanwezig zijn, stuur dan een mail naar Stephan Debouille

Over De krant
In 1618 verscheen het oudste nog bewaard gebleven exemplaar van een Nederlandse krant: de Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. De Republiek was daarmee een van de eerste landen waar een gedrukte krant werd gemaakt en verspreid. Sindsdien heeft Nederland vaak vooropgelopen op het gebied van media-innovatie.

Dit boek beschrijft de opkomst van scherpe opinies in de kranten van de achttiende eeuw en het ontstaan van de politieke en religieuze krantenidentiteiten in de moderne tijd. Aan bod komen onder andere de opkomst van nieuwe journalistieke vormen bij NRC, de Volkskrant en Het Parool, het oorlogsverleden van kranten als De Telegraaf en Trouw, de groei van geïllustreerde kranten met vele gespecialiseerde bijlagen en de huidige worsteling van kranten om zich aan te passen aan andere publiekssmaken, oprukkende commercie en de dynamische interactieve technologie in het digitale tijdperk. Zo wordt in de cultuurgeschiedenis van vier eeuwen krant de historische relatie tussen journalistieke cultuur en publieke opinie zichtbaar, evenals waar de krant vandaag de dag staat.

Over Huub Wijfjes
Huub Wijfjes (1956) is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Beeld & Geluid. Hij is ook universitair hoofddocent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Over Frank Harbers
Frank Harbers (1983) is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onderzoek doet naar persgeschiedenis, narratieve journalistiek en journalistieke innovatie.

De krant – Een cultuurgeschiedenis | Huub Wijfjes & Frank Harbers (red.) | ISBN 9789024419814 | Blz. 368, rijk geïllustreerd vanuit hiet archief van Beeld & Geluid | € 34,90