BankGiro Loterij

BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland

Cultuur verbindt, inspireert en verrijkt en vertelt het verhaal over waar wij (als Nederlanders) vandaan komen. Cultuur is echter ook kwetsbaar en verdient bescherming, zodat wij en toekomstige generaties ervan kunnen blijven genieten. De BankGiro Loterij kon uit de inleg in 2016 ruim 66,9 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland in 2017. Dit allemaal dankzij de bijnan 600.000 Nederlanders die meespelen met de BankGiro Loterij. De helft van ieder lot gaat naar musea en andere culturele instellingen.

BankGiro Loterij op Facebook 

BankGiro Loterij en Beeld en Geluid

Beeld en Geluid ontving als meerjarige begunstigde wederom het vorstelijke bedrag van 300.000 euro. Met die bijdrage werd de nieuwe tentoonstelling Let's YouTube gefinancierd. 

Mijn Band met Oranje

Met de toekenning in 2013 van 559.200 euro voor Extra Projecten van de BankGiro Loterij is Beeld en Geluid een landelijke actie gestart om een lacune in zijn amateurvideocollectie op te vullen. Veel amateurfilmers in Nederland hebben de afgelopen decennia Oranje-opnames gemaakt van gebeurtenissen zoals Koninginnedag en Prinsjesdag. Op de zolderkamers van Nederland ligt mogelijk nog uren aan waardevol materiaal te wachten. Beeld en Geluid is met steun van de BankGiro Loterij op zoek gegaan naar deze beelden om ze op te nemen in de collectie en ze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij steunt culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed en werven fondsen om hun activiteiten te ondersteunen. Daarnaast geeft de BankGiro Loterij bekendheid aan hun werk.