Beeld en Geluid op zondag: Hans Janssen over Piet Mondriaan

zondag 28 mei 2017 - 10:30 tot en met 12:00

Beeld en Geluid op zondag: Hans Janssen over Piet Mondriaan

Zondag 28 mei 10.30 - 12.00 uur | Tickets € 7,50

Op zondag 28 mei wordt een levendig beeld geschetst van het leven van de iconische schilder Piet Mondriaan, tijdens Beeld en Geluid op zondag. Hans Janssen, hoofdconservator bij Gemeentemuseum Den Haag, bekend kunsthistoricus en auteur van de biografie van Mondriaan, bespreekt de film Mondriaan in New York (1980).

Vooral zijn late leven in New York wordt hiermee uitgelicht. Mondriaan in New York is een relatief onbekende film uit de archieven van Beeld en Geluid.  Janssen vond in het archief ook opnames die de montage van deze film niet haalden, en daarmee nooit vertoond zijn aan het publiek. Deze opnames werpen een nieuw en bijzonder licht op de kunstenaar. Tijdens deze bijeenkomst laat Hans Janssen deze bijzondere beelden zien, en bespreekt hij hun belang en de relatie met zijn boek. We zien een buitengewoon persoonlijk en ambitieus beeld van één van de meest bekende Nederlandse schilders ooit, in zijn tijd in New York gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een leven vol jazz en moderne kunst werd daar zijn realiteit.

Niet toevallig is het in 2017 honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht, een kunststroming waarvan Mondriaan pionier was. Ter ere hiervan is er sprake van een jubileumjaar in Nederland genaamd Mondriaan to Dutch Design: 100 jaar De Stijl, een feestje waaraan Beeld en Geluid met dit college graag bijdraagt. Janssen neemt iedere bezoeker mee op reis naar de wereld van een visionair kunstenaar die zijn sporen heeft achtergelaten in o.a. de kunsten, mode en architectuur.

De presentatie van de ochtend is in handen van Vera van Brakel.