totstandkoming tentoonstelling Van Kooten en De Bie

Waarom deze tentoonstelling?

De eerste tijdelijke tentoonstelling die Beeld en Geluid aan het publiek wilde presenteren moest een kwalitatief hoogstaand en diepgravend overzicht bieden van het oeuvre van Van Kooten en De Bie. Op het moment dat het idee voor de tentoonstelling ontstond bestond er nog geen overzicht van het werk van deze populaire televisiemakers. Daarnaast bleek in 2007 de aanhoudende populariteit van Van Kooten en De Bie toen ze door lezers van De Groene Amsterdammer werden gekozen als nummer 1 in de Eeuwige Televisie-Top 5.

Doel

In de multimediale tentoonstelling die gerealiseerd is, moest zichtbaar worden wat Van Kooten en De Bie als satirici, taalvernieuwers en opiniemakers hebben toegevoegd aan de Nederlandse (media)cultuur. Het doel was niet alleen liefhebbers van toen te bereiken maar ook jongere generaties te interesseren voor de invloed van Van Kooten en De Bie op de ontwikkeling van de televisiesatire en -humor in Nederland. Op deze manier vervulde de tentoonstelling ook een educatieve functie door een nieuwe groep kennis te laten maken met zowel het oeuvre van Van Kooten en De Bie als belangrijke gebeurtenissen uit de nationale geschiedenis.

Realisatie

In de tentoonstelling En wel hierom! stond het radio- en televisieoeuvre van het duo centraal. Researchers van Beeld en Geluid gingen voor de tentoonstellingen op zoek in het archief naar de gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving die door Van Kooten en de Bie als inspiratiebronnen gebruikten voor hun programma's, sketches en typetjes. Deze nieuwsberichten en historische fragmenten voorzagen de tentoonstelling en het oeuvre van het duo van hun maatschappelijke content in een poging de ervaring voor de bezoeker verder te verdiepen. Door diepgravende research naar het oeuvre kwamen er zes belangrijke thema's naar voren in het werk van Van Kooten en De Bie waaronder politiek, gezondheid, milieu, trends en clubs. Daarnaast neemt de reflectie op ontwikkelingen binnen het medium televisie binnen het oeuvre van Van Kooten en De Bie een belangrijke plek in en hebben ze een aanzienlijke horveelheid woorden en uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd. Deze thema's zouden een rode draad gaan vormen in de tentoonstelling.

Achter de schermen in beeld

Het succes van de programma's van Kees van Kooten en Wim de Bie is niet alleen aan de twee heren zelf te danken. Zij hadden een hecht team van televisiemakers achter zich staan die het succes mede mogelijk maakten. Aan deze mensen werd in de tentoonstelling natuurlijk niet voorbij gegaan. Maud Keus, voormalig producer van de programma’s, trad voor deze tentoonstelling op als gastconservator. Zij maakte een verrassende, nieuwe selectie uit maar liefst 170 uur aan televisiebeelden. Tijdens de vele uren die Keus besteedde aan het terugkijken van programma's zag ze dat een aantal thema's telkens terugkeerden. Deze thema's vormden uiteindelijke een belangrijke rode draad in de tentoonstelling. 

Guus van den Heuvel, eerder verantwoordelijk voor de decors, nam de vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening. Kees van Kooten en Wim de Bie waren als adviseurs nauw bij de ontwikkeling van de tentoonstelling betrokken. Daarnaast waren veel foto's van geluidsman en fotograaf Roel Bazen te zien en kregen bezoekers een inzicht in het werk van Arjen van der Grijn, die als grimeur jarenlang verantwoordelijk was voor de vele typetjes.