(Foto: Roel Bazen)

"Als vrouwen ouder worden gaan ze van de tv af, die mannen blijven gewoon zitten met die speknekken. Word ik zo tempeliers van weetjewel, weetjeniet. Als er geen voetballen op tv was, dan was er voor een vrouw qua via seksueel, heel weinig te beleven." (Diana Charité, mannendeskundige)

Van Kooten en De Bie waren ruim dertig jaar onafgebroken op tv te zien. In die tijd schiepen ze zelf een nieuw televisiegenre en leverden ze voortdurend commentaar op de ontwikkelingen binnen ‘hun’ medium.

Nieuw genre

Bij de VPRO krijgen ze in de jaren zeventig alle vrijheid om hun vorm te vinden; een mix van cabareteske presentatie, maatschappijkritische beschouwingen en satirische sketches in een actuele programmavorm. In de van loop de jaren schrijven Van Kooten en De Bie hun sketches steeds vaker tot in detail uit, maar de eerste jaren wordt er nog vaak geïmproviseerd. Kees van Kooten noemt het ‘televisie in de achtertuin’. Kleren komen van de C&A, de auto van geluidsman Roel Bazen dient als dolly en als er moeders moeten optreden, wordt mevrouw De Bie of Van Kooten opgehaald.

Hun opzet is uniek; van Simplisties Verbond tot Krasse Knarren, steeds weten ze een vorm te vinden die past bij wat er in de maatschappij actueel is. Het moordende productietempo (elke week een uitzending), de imitaties, de serieuze beschouwingen over absurditeiten: het zijn elementen die de Nederlandse televisiesatire hebben gevormd.

TV

Van Kooten en De Bie becommentariëren stelselmatig ontwikkelingen binnen de televisiewereld. Horizontale programmering, commerciële zenders, de wildgroei aan tv-cursussen; als ‘verontruste kwaliteitsbewakers’ richten Van Kooten en De Bie hun pijlen op alles wat zij bedreigend achten voor kwaliteitstelevisie en de geestelijke volksgezondheid.