Sky over Holland (1967)

before
after

Sky over Holland (1967)

John Fernhout
22 min

Gemaakt voor de Wereldtentoonstelling in Montréal van 1967 toont deze dynamische documentaire Nederland in vogelvlucht. Overweldigende beelden van de Nederlandse hemel, opgenomen vanuit een op een straaljager gemonteerde 70mm-panorama-camera, worden in de betekenisvolle montage verbonden aan de landschappen die door Nederlandse schilders zijn vastgelegd. Niet alleen de beroemde Hollandse luchten van de schilders uit de Gouden Eeuw maar ook de strakke kleurvlakken van Mondriaan, die doorklinken in de eindeloze, felgekleurde bloembollenvelden. Ook de Nederlandse cultuur wordt treffend geschetst.

before
after


Waar de film begint met nostalgisch aandoende taferelen komt gaandeweg een moderner, meer industrieel Nederland in beeld. In Montréal werd de film op een doek van twintig meter breedte vertoond. Het werd het grootste succes uit de carrière van John Fernhout, telg uit een beroemde kunstenaarsdynastie: de film won in 1967 een Gouden Palm in Cannes en werd een jaar later genomineerd door de Academy Award ® voor Beste Korte Documentaire.

 

 

before
after

 

Restauratie en digitalisering

Sky over Holland is de enige 70 mm film in de collectie van Beeld en Geluid wat direct consequenties had voor onze restauratieprocedure; de enige scanmogelijkheid voor dit formaat bevindt zich in Los Angeles. De prachtige 70mm beelden zijn op gigantische 8K resolutie gescand om alle beeldinformatie te behouden. Vervolgens is het teruggebracht naar 4K, waarna de beelden aandachtig en met respect voor het uitgangsmateriaal zijn gerestaureerd.

before
after

Ga terug naar 'Treasures'