Popmuziekfestival

Noorderslag is sinds 1986 een eendaags Nederlands popmuziekfestival in Groningen. Oorspronkelijk was het festival een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische bands. Sinds 1996 is Eurosonic/Noorderslag een meerdaags festival op diverse locaties in Groningen. Opkomende Europese acts presenteren zich aan het publiek en programmeurs van Europese festivals en podia. Op de laatste dag van het festival vindt Noorderslag plaats in de Oosterpoort, waarbij meer dan 50 Nederlandse acts optreden.

Popprijs

Tijdens Noorderslag wordt de Popprijs uitgereikt aan de artiest of band die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De popprijs is een prijs van Buma Cultuur (voorheen Stichting Conamus) en wordt bepaald door een vakjury. Sinds 2008 doet de NOS live verslag van het festival op Nederland/NPO 3.

Bierdouche

In 1992 krijgt 2 Unlimited de popprijs, dit tegen de zin van het meer alternatieve en gitaarminnende publiek van Noorderslag. Uit protest bekogelt het publiek hen met bier. Zo is het inmiddels traditionele biergooien ontstaan. Of het publiek het er nu mee eens is of niet, de winnaar van de Popprijs kan rekenen op een bierdouche. In 2016 is de bierdouche verboden maar het publiek is opnieuw niet blij met de winnaar. Wanneer hiphopcollectief New Wave tot winnaar wordt uitgeroepen volgt een lauw applaus. Tijdens het aansluitende optreden verlaat een groot deel van het publiek de zaal. 

 

 Terug naar het dossier