Parel Naoorlogse geschiedenis van Nederland

PAREL 'NAOORLOGSE GESCHIEDENIS VAN NEDERLAND'

De parel Naoorlogse geschiedenis van Nederland is het arrangement voor liefhebbers van de recente geschiedenis (na 1950) die ook nieuwsgierig zijn naar het enorme audiovisuele archief van Beeld en Geluid. In een rondleiding maakt u kennis met het unieke gebouw van Beeld en Geluid en de ‘wall of fame’ waarop diverse iconen van de televisie te zien zijn. U krijgt een indruk van de gigantische omvang van de nationale televisie- en audioarchieven, die in een ‘canyon’ van zestien meter diep bewaard worden. Ook hoort u op welke manier deze schatkamer, die al meer dan 800.000 uur aan beeld en geluid omvat, wordt gebruikt en hoe het materiaal wordt bewaard voor de toekomst.

Unieke beelden
Na deze kennismaking leidt een filmpresentatie u langs unieke beelden uit de naoorlogse geschiedenis van Nederland. U krijgt een impressie van de maatschappelijke ontwikkelingen en trends, mode, muziek, de rol van het koningshuis en belangrijke gebeurtenissen zoals de wederopbouw en de watersnoodramp. Bekende gebeurtenissen, zoals de geboorte van Willem-Alexander en The Beatles in Amsterdam passeren de revue. Net als de Dolle Mina’s en de Damslapers, Luv en het pessimisme in de jaren tachtig, de bezuinigingen en de kraakbeweging.Maar er is ook ruimte voor de meer onbekende feiten. Wie weet bijvoorbeeld nog dat de winnares van de Miss World-titel in 1962 Nederlandse was? En welke zomer was nu ook alweer extreem warm en welke winter zo streng? Fris uw geheugen op en ontdek de beelden en gebeurtenissen die onze naoorlogse geschiedenis bepalen.

Bloemenkinderen
De jaren '60 kenmerken zich door de angst voor de Koude Oorlog maar ook door de opkomst van de hippiebeweging, van de televisie, de telefonie en het aantal auto’s. Spraakmakende momenten in dit decennium, zoals het tonen van de pasgeboren kroonprins aan het Nederlandse volk, komen aan bod. En wat dacht u van de uitzinnige jeugd bij het zien van vier jongens in een bootje door de Amsterdamse grachten?

De barricaden op
De jaren ’70 kenmerken zich door voortdurende politieke onrust, deconfessionalisering en milieuvervuiling. Grote groepen mensen komen op voor hun belangen in de vorm van protestacties. Maar ook het succes van Luv en de soms heftige weersomstandigheden in ons kikkerlandje komen in beeld.

Als de bom valt..
Het begin van de jaren '80 wordt gekenmerkt door een economische terugval en de daaruitvolgende consequenties voor de politiek, burgerprotesten en ‘doemdenken’. Ze eindigen onverwacht goed als Nederland het EK wint en de Berlijnse muur ten val komt. Belangrijke ontwikkeling is de opkomst van de homecomputers en Nederpop wordt populair, vooral dankzij Doe Maar. De ‘Paarse’ jaren ’90 brachten grote welvaart. Nederland profiteert mee van de wereldwijde economische groei. Willem-Alexander ontmoet Máxima Zorreguieta.

DE PAREL 'NAOORLOGSE GESCHIEDENIS VAN NEDERLAND' IS INCLUSIEF:

  • Ontvangst met koffie/thee en een TV-gebakje
  • Rondleiding gebouw
  • Interactieve filmpresentatie over de naoorlogse geschiedenis in Nederland in de Theaterzaal
  • Kortingsvoucher van 25% op de entree voor de Beeld en Geluid experience

PRAKTISCHE INFORMATIE

Duur: ca. 2,5 uur
Doelgroep: groepen volwassenen, geïnteresseerden in thema
Groepsgrootte: minimaal 15 - maximaal 60 personen
Aanvang: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 10.00 & 14.00 uur
Verkoopprijs: € 15,75 p.p

 
RESERVEREN

Voor een boekingsaanvraag kunt u de bovenstaande button "Vraag nu aan" gebruiken 
of neem contact op met afdeling Reserveringen:
T 035-6775444 (ma t/m vr van 9.00 - 13.00 en 14.00 - 17.00 uur)
F 035-6773444
reserveringen@beeldengeluid.nl

Ga terug naar 'Parels in het archief'