Over de Gouden Harpen

 

De Buma Gouden en Zilveren Harpen zijn een begrip in Nederland sinds de jaren ’60. Vanaf 1963 wordt jaarlijks door Buma Cultuur een gala gepresenteerd, waar de Buma Gouden en Zilveren Harpen worden uitgereikt. De Gouden Harp is een prijs die bestemd is voor muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. De winnaar van de Gouden Harp wordt gekozen door collega componisten en tekstschrijvers die aangesloten zijn bij Buma/Stemra. Dit jaar is de 50ste keer dat de Gouden Harp wordt uitgereikt. Het 50 jarig bestaan wordt gevierd met een expositie in Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Vanaf de jaren ’80 ligt de nadruk van de Gouden Harpen op popmuziek: BZN, Golden Earring, Herman Brood en Frank Boeijen. Daarnaast worden ook andere talenten gewaardeerd. Flory Anstadt is de initiator van Kinderen voor Kinderen, Ruud Bos en Tonny Eyk schreven beroemde melodieën en producent Joop van den Ende schreef nooit een hit maar was van groot belang voor de Nederlandse theater- en musicalwereld.

De Gouden Harpen zijn toegekend aan beroemde artiesten die iedereen kent, zoals Marco Borsato en Anouk. Maar ook de mensen achter de schermen die de hits tot leven brachten, zoals Friso Wiegersma en Herman Pieter de Boer.