Oscar® weekend in EYE

OSCAR® WEEKEND IN EYE

Zondag 2 maart, de dag van de Oscaruitreiking, is een selectie van de Sound and Vision Treasures te zien in EYE. De Treasures-reeks bevat films uit allerlei genres zoals animatie, documentaire, experimentele film en propaganda. Ook worden er verschillende Oscargenomineerde of -winnende Nederlandse korte films uit de EYE-collectie vertoond. Er is een panelprogramma onder leiding van Claudia Landsberger (EYE International) over alles wat er bij komt kijken om een Nederlandse film naar een Oscarnominatie te brengen. 

And the Winner is...

In dit filmprogramma vertellen gasten over de invloed die een Oscarnominatie, of het winnen ervan, heeft op de carrière van een filmmaker. Claudia Landsberger (EYE International) verzorgt de presentatie en inleiding die onder andere ingaat op de praktijk van de nominaties en de keuze voor de Nederlandse inzending voor animatie en korte film. Vooraf zal een compilatie vertoond worden met beelden uit Nederlandse Oscarwinnende films zoals Glas, Die kleine wereld, Anna & Bella, Father and Daughter, De aanslag, Antonia en Karakter.

16.00-17.30
prijs voor bijwonen panelgesprek € 10
Oscar panelgesprek + John Fernhout-programma samen €16

John Fernhout: Oscar Nominee

De Nederlandse regisseur en cameraman John Fernhout is driemaal genomineerd voor een Oscar® voor beste korte documentaire: High Stakes in the East (1942), Fortress of Peace(1965, 70mm, vertoning o.v.b.) en Sky over Holland (1967, 70mm). Fernhout  werd geboren in een familie van kunstenaars. Zijn moeder was de schilderes Charley Toorop. Al op jonge leeftijd werd hij assistent van Joris Ivens. Fernhout werkte als cameraman mee aan Branding, Nieuwe gronden, Spanish Earth en The 400 Million, maar maakte ook eigen films. Rond de Tweede Wereldoorlog scheidden hun wegen zich. Documentairemaker Jacques Laureys vertelt in In Ferno het verhaal van deze eigenzinnige regisseur en cameraman. Laureys zal de film zelf inleiden.

18.30-20.00; prijs 10,-

John Fernhout-programma + Oscarpanelgesprek samen €16

Ga terug naar 'Treasures'