Onderdelen van het gebouw

Het Atrium

In het ontwerp is het atrium een spectaculair element. Die ruimte verbindt alle onderdelen met elkaar: archieven en depots, media experience, klantenservice en kantoren. Van 16 meter onder de grond tot 26 meter boven de grond: alle onderdelen zijn met elkaar verbonden door deze ruimte van lucht en licht.

Kantoren

Bij Beeld en Geluid werken circa 200 medewerkers. Het betreft documentalisten, medewerkers klantenservice, medewerkers voor het behoud en beheer van de collecties, educatieve en tentoonstellingsmedewerkers, publieksbegeleiders, vrijwilligers en stafdiensten.

Binnen de mantel van de gekleurde glaspanelen die de uiterlijke vorm van het gebouw van Beeld en Geluid zo kenmerken, is aan de gehele westgevel een iets wig,-of schegvormig kantoorgebouw van 7 verdiepingen geplaatst. Aan de zuidkant is de kantoorgang twee meter breed, hij loopt aan de noordkant uit tot 6 meter. Op de glazen scheidingswand tussen kantoorgebouw en atrium is een raster foto's aangebracht van bekende tv- en radio personen. Deze wand heet de Wall of Fame.

De depots

De depots van Beeld en Geluid vormen, ook letterlijk, het fundament van de organisatie. Dit archiefdeel van het gebouw heeft een robuuste en monumentale uitstraling. Bezoekers kunnen vijf bouwlagen diep in de 'canyon' kijken. Zij zien verschillende (oranje) looppaden en open ramen waarachter de depots liggen. 

De depots en archieven liggen op de lagen -2 tot en met -5 van het gebouw. Hierin zijn 4 verschillende klimaatzones opgenomen om een juiste conservering van de audiovisuele materialen te waarborgen. De temperatuur in deze depots bedraagt gemiddeld 12, 16, 18 of 19 °C, met daarbij een specifieke luchtvochtigheid. In de depots is totaal 42 kilometer aan schaplengte gerealiseerd. Hierbij staat het grootste deel van het materiaal op zogenaamde rolstellingen; stellingen die uit elkaar en naar elkaar toe kunnen worden gerold. In totaal is er zo'n 800.000 uur audio-visueel materiaal terug te vinden in de depots van Beeld en Geluid. Ook zijn er 20.000 museale objecten en 2 miljoen foto's ondergebracht.

De Klantenservice

Een trap die middenin het Atrium omlaag gaat leidt naar de klantenservice. Deze is aan het einde van een loopbrug over de canyon te vinden. Ook hier overheerst de stevige oranje kleur, waardoor de binding met de lagere, tevens aan overzijde zichtbare, depotgangen gehandhaafd blijft. In deze klantenservice zijn in 4 half open ruimtes, de 'cockpits' te vinden. Op 16 computers kan de catalogus van het archief van Beeld en Geluid geraadpleegd worden. De diverse view- en luisterruimtes zijn op -2 gelegen en vanuit de klantenservice met een eigen trap toegankelijk.

De Beeld en Geluid experience

De Beeld en Geluid experience bestaat uit een naarboven toe breder wordend, trapvormig volume, dat aan het plafond lijkt te zijn opgehangen. Dit deel is aan de atriumzijde geheel bekleed met vierkante aluminium platen van 55 x 55 cm. Hierop spiegelt zich in een voortdurende afwisseling zowel de gloed van de depots als die van de kleurige delen van de glasgevels, die aan weerszijde zichtbaar zijn. In de op een na bovenste ‘traptrede’ van de media experience is een reusachtige, 80 ton zware, metalen spant geplaatst. Met afmetingen van 54 meter bij 8 meter een Europese record. Deze constructie ondersteunt het ogenschijnlijk zwevende deel van de media experience.

Wanneer de bezoeker vanuit de centrale hal omhoog gaat, komt deze in de introductie ruimte van de Beeld en Geluid experience, deze lobby biedt ook toegang tot de grote filmzaal. Een etage hoger bevindt zich nog een kleinere gelijkvloerse filmzaal, waar zich tegenover een expositie ruimte bevindt van 22 x 22 meter. Deze 'blauwe zaal' is bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen. De kleur, 'chroma key' blauw overheerst overigens in alle ruimtes van dit gebouwdeel.

Vanuit de hal van de tweede verdieping voert een brede trap naar de grote expositieruimte, de Beeld en Geluid experience. Samen met de tussenvloeren biedt deze hal 3300 m² expositieruimte, gevuld door 15 paviljoens. Over de gehele lengte van deze ruimte bevindt zich een uitrolbaar projectiescherm waarop elk uur een korte multimedia presentatie te zien is. Het oprolbare projectiescherm is met zijn 42x4 meter op dit moment het grootste in Europa.

Theaterzalen

De twee theaterzalen zijn uitgerust met zowel analoge- als digitale projectfaciliteiten. Traditionele 16- en 35 mm filmprojectie, maar ook HD digitale projectie is hier voor meerdere formaten mogelijk. Bij de verlichting is gekozen voor een combinatie van rode, groene en blauwe LED's. Geavanceerde elektronica maakt daarmee elk gewenst kleurpatroon en kleurtemperatuur mogelijk. In deze zalen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Van vertoningen tot symposia en boekpresentaties.

Het Grand Café

Een aflopend, trapvormig deel van de centrale hal is ingericht als terras en dient als rustig gelegen Grand Café voor elke bezoeker van Beeld en Geluid. Ook is er een door water omsloten buitenterras. Het grand-café heeft een capaciteit voor 200 personen. Terwijl het 'schoolcafé', ingericht met vaste banken en tafels, ruimte biedt aan groepen tot maximaal 36 personen.