Nieuws of Nonsens voor het onderwijs

In de veelheid aan nieuws is het steeds lastiger om feit van fake te onderscheiden. Het is lang niet altijd duidelijk waar informatie vandaan komt, welke krachten het nieuws beïnvloeden of welke journalistieke principes zijn gehanteerd. En met de opkomst van social media wordt het vertrouwen in traditionele nieuwsmedia steeds kleiner en de werking van nieuws steeds ondoorzichtiger.

In Nieuws of Nonsens ontdekken je leerlingen hoe nieuwsmedia werken en hoe die jouw blik op de wereld beïnvloeden. De tentoonstelling zet je aan het denken over wat media met je doen en wat je eigen rol hierin is. Een must-see voor mediabewuste tieners!

De tentoonstelling inbegrepen bij een museumbezoek met je klas. In de vaste opstelling van het museum, de Beeld en Geluid experience, ontdekken leerlingen de wereld van de media en gaan ze zelf aan de slag! 

Praktische informatie

  • Duur: 2,5 uur
  • Prijs: € 8,00 per leerling
  • Groepsgrootte: 20-90 leerlingen
  • Begeleiding: Er is begeleiding van Beeld en Geluid aanwezig tot en met de introductie van het experience/tentoonstellingsbezoek. Daarna gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag.

Aanvullende workshop Nieuws of Nonsens


Bij de tentoonstelling is ook een workshop te boeken voor het voortgezet onderwijs en MBO, waarin je leerlingen zelf een nieuwsitem produceren en een strategie ontwikkelen.  

 


Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck wordt gerealiseerd dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Samsung draagt bij aan de totstandkoming van de tentoonstelling.